3-daagse “Je eigen Zwaard smeden”

Wanneer:
6 december 2018 @ 21:00 – 9 december 2018 @ 05:00
2018-12-06T21:00:00+01:00
2018-12-09T05:00:00+01:00
Waar:
La Fonderie
Ransfortstraat 27
1080 Sint-Jans-Molenbeek
België
Contact:
Tom Nys
0478/764911

Ook in 2019 op de agenda: exacte data, locatie en deelnamevoorwaarden nog te bevestigen. Onderstaande info is van 2018 ! Meer info en melden interesse via het contactformulier.

We organiseren al enkele jaren de 3-daagse “Je eigen Zwaard smeden” en hebben de vorige edities telkens de kracht kunnen ervaren en het diepgaand effect dat het proces heeft.

Deze editie gaan we daarom ‘je eigen zwaard smeden’ ook aanwenden als bekrachtiging van een persoonlijke overgang of transitie (voor zij die dat wensen). Mannen maken in hun leven immers allerlei overgangen of transities door: van jongen naar man, gaan samenwonen of trouwen, vaderschap, grootvader worden, een belangrijke rol, taak of missie opnemen, … .  “Je eigen Zwaard smeden” kan voor elk van deze veranderingen in je leven een scherp afgelijnd overgangsritueel vormen. Daarenboven kan het zwaard nadien houvast bieden in de nieuwe levensfase, een herinnering aan het engagement, aan de nieuwe rol, een bron van stabiliteit, raad, richting, … .

Je hebt als man beslist dat het tijd is om ‘je zwaard te smeden’. Bij aanmelding nodigen we je uit om je motivatie mee te geven in een korte tekst. In de aanloop naar het weekend kan je dan met je motivatie aan de slag te gaan zodat de 3 dagen intens en doelgericht beleefd kunnen worden en het ijzer kan gesmeed worden wanneer het heet is.

We werken tijdens het weekend ook rond de vraag:  “Waarvoor staat je eigen zwaard en wat is je missie als man in de wereld?” We ‘oefenen’ ook samen om in onze mannelijke essentie af te dalen en tegelijk aandacht te hebben voor zachtheid en mededogen (yin – yang), belangrijk bij het hanteren van je zwaard.

Bij het smeden zelf – onder de enthousiaste begeleiding van Michel Mouton (Ijzer en Vuur Vzw) – gaan we aan het werk met de elementen water, staal, vuur en lucht om zo ons zwaard vorm te geven en wat we in gedachten hebben in de materie en in realiteit om te zetten. Daarbij heeft een zwaard enkele functionele kenmerken: een zekere lengte, een dwarsstuk en een handgreep.

Je eigen zwaard smeden, editie 2014 (foto Johan Schots - 14 dec 2014)Smeedworkshop, editie 2014 (foto Johan Schots – 14 dec 2014)

Het fysieke werk is een krachtige ervaring op zich, het ontdekken van ‘de alchemie van ijzer en vuur die de mens al fascineert sinds meer dan 10 000 jaar voor onze tijdrekening … ‘ Michel Mouton

Programa:

Donderdag:

 • vanaf 19u00 Aankomst en check-in in de Herberg Géneration Europe, ieder op eigen ritme.
 • 21u00 ontmoeting met de andere mannen in de Foyer van de Herberg.

Vrijdag:

 • Ochtendsessie voor het ontbijt
 • Ontbijt 8u00 – 9u00
 • Smeden 9u00 – 17u00: aanleren basistechnieken van het smeden.
 • Afronding van de dag met sessie ‘innerlijk werk’ 17u00 – 18u00
 • Avond in de stad en ‘je eigen zwaard ontwerpen’

Zaterdag:

 • Ochtendsessie voor het ontbijt
 • Ontbijt 8u00 – 9u00
 • Smeden 9u00 – 17u00:  Ieder heeft alle vrijheid bij de keuze van het zwaard dat hij wil smeden. Dit kan a.h.v. een model of een eigen creatie (voor het weekend voorbereid of tijdens gecreëerd). De uitgangspunten zijn de technieken die aangeleerd worden dag 1 en wat daarmee kan gerealiseerd kan worden op de 3 dagen.
 • Afronding van de dag, innerlijk werk 17u00 – 18u00
 • Avond in de stad

Zondag:

 • Ochtendsessie voor het ontbijt
 • Ontbijt 8u00 – 9u00
 • Smeden 9u00 – 15u00: afwerken, afronden en opruimen.
 • Afronding van de dag en delen van ervaringen 15u00 – 17u00

Locatie:

La Fonderie, Rue Ransfort 27, Bruxelles 1080, meer info zie www.lafonderie.be

La Fonderie is gemakkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar: het metrostation Graaf Van Vlaanderen ligt op 5’ lopen.

Parkeren kun je in La Fonderie wellicht niet. Er is meestal wel plaats op de afgesloten parkeerplaats van de Herberg Géneration Europe. Parking Brunfaut (betalend en onder toezicht, 24/24 en 7/7) ligt op 200 m van La Fonderie.

slider-005Smeedworkshop, editie 2014 (foto Johan Schots – 14 dec 2014)

Begeleiding en organisatie

Organisatie en voorbereidende omkadering: Tom Nys en Christope Denys
Begeleiding 3-daagse: Christope Denys en Tom Nys
Begeleiding van het smeden: Michel Mouton (Ijzer en Vuur Vzw

Deelnameprijs

 • Particuliere deelname: 545 EURO (incl. BTW), overschrijving op BE06 7350 2641 6522 (BIC: KREDBEBB) op naam van MannenWerk Vzw, vermelding “aktiviteit + datum + uw naam”.
 • Professionele deelname: 745 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur).
 • Bij aanmelding na 1 november het volledig bedrag in één keer overmaken. Bij annulatie door de deelnemer wordt 200 euro niet terugbetaald.

Wil je meer weten over onze deelname filosofie? Lees ook de algemene voorwaarden.

Inbegrepen

Voorbereidende omkadering (per e-mail) rond de vraag “Voor wat staat je eigen zwaard en wat is je missie als man in de wereld van vandaag?”.

Drie dagen begeleiding bij het smeden door Michel Mouton (inclusief alle materiaal om te smeden), omkadering en procesbegeleiding door Christopehe Denys en Tom Nys (MannenWerk Vzw).

3 overnachtingen vlakbij, in de Herberg Géneration Europe (in meerpersoonskamers): inclusief ontbijt, lakens en dekens (handdoeken zelf mee te brengen).

Niet inbegrepen

Maaltijden ’s middags en ’s avonds zijn niet inbegrepen, er zijn tal van mogelijkheden in de buurt.

Kledij

De workshop gaat door in open lucht maar we zijn wel beschut beschut tegen de regen. Hou voor je kledij wel rekening met de buitentemperaturen, draag natuurlijke niet brandbare materialen (katoen, wol). Beschermingskledij is beschikbaar: schort, petje, veiligheidsbril, veiligheidsschoenen en handschoenen. Wie zelf beschermingsmateriaal heeft, kan dat ook gebruiken.

Inschrijven

Lees ook de algemene voorwaarden.

Ook in 2019 op de agenda: exacte data, locatie en deelnamevoorwaarden nog te bevestigen. Meer info en melden interesse via het contactformulier.