Kalender

feb
15
vr
2019
MannenWeekend: naar de/je kern @ 'Le moulin des Amis'
feb 15 @ 19:00 – feb 17 @ 16:00

Tijdens dit weekend met als thema “naar de/je kern” verkennen we ons centrum, onze kern … waar we ons kunnen op afstemmen en richten. We maken tijdens dit weekend gebruik van Integral Presence for Men – IP4Men. Afstemming in ons leven zorgt voor eenvoud en flow, voor spontaniteit, enthousiasme en vreugde. Als we ‘afgestemd’ zijn, loopt alles haast als vanzelf. Deze toestand lijkt op het eerste zicht mysterieus en eerder toevallig. Men kan tot een duurzame vorm van afstemming komen door de combinatie van waakzame aandacht (1), denken, voelen en willen balanceren (2) en te luisteren naar innerlijke leiding (3).

We hebben ook een fijne klus op het programma staan, dichtbij de kern van de molen. [dit is het oorspronkelijk werk] De houtbewerker heeft met grote zorg alle vloeren opnieuw gelegd. Maar nu moet alle houten machinerie van de molen op elke verdieping terug in elkaar gezet worden. Op zich niet ingewikkeld, werken volgens inzicht en plan. Stevig werk wel maar mét snel resultaat. Dit werk laat ons ook toe de molenarchitectuur aan den lijve te ervaren en te gebruiken als metafoor bij de verkenning van onze innerlijke kern.

De ingrediënten van dit weekend:

 • MannenWerk: een combinatie van ‘onder mannen zijn’, de cyclus van het leven eren, de comfortzone verlaten en een portie innerlijk werk, deze keer met als thema ‘naar de kern’
 • Samen tafelen: We mogen ons verwachten aan heerlijke biologische maaltijden ,met zorg en liefde bereid en geserveerd door Koen en Kristine, de bezielers van de molen.
 • Uiterlijk werk: we voorzien een gebalanceerd en mooi werk dat bijdraagt aan de kwaliteit van ‘onder mannen’ zijn. De behoefte om met eigen handen productief en constructief bij te dragen, is bij veel mannen levend aanwezig. Handenarbeid zorgt voor verbinding met zichzelf, met elkaar en met de plek. Dit kan binnenwerk zijn of  buitenwerk afhankelijk van het weer.
 • Weekend: het is ook gewoon weekend ! Een tijd van rust, ontspannen, genieten, siesta, keuvelen, tijd bij het vuur, … het idee is om uitgerust, voldaan, wijzer, lichter en opgeladen naar huis te kunnen.

‘Le moulin des Amis’ (5360 Hamois) – waar we eerder al een mannenweekend organiseerden – een charmante en uitstekend geschikte plek:

“Na jaren van afbreken en opbouwen is deze oude watermolen (bijna) klaar om aan zijn nieuwe missie te beginnen: een open huis voor vrienden, doeners, denkers en makers. Het gehele molengedeelte is intact gebleven en biedt ruimte. De schuur hebben we omgebouwd tot ateliers. Verder is er nog een heerlijke 2,5 ha aan weide, waterlopen, boomgaarden, moestuin en bos.” Kristine

We kijken ernaar uit om opnieuw op deze plek te kunnen vertoeven en eraan bij te dragen.

Vrijdag

 • Aankomen ter plekke vanaf 18 u, kamerverdeling e.a. praktische dingen
 • Inleiding tot het weekend 19 u
 • Welkom, aperitief en gezamenlijk avondmaal rond 20 u
 • Vervolg avondprogramma tot ongeveer 22 u 30

Zaterdag

 • 07u30: in het lijf komen en de nieuwe dag aanvatten
 • 08u00: ontbijt
 • Overdag: afwisselend innerlijk/uiterlijk werk, genieten en rust
 • 19u00: avondmaal en avondprogramma

Zondag

 • 07u30: in het lijf komen en de nieuwe dag aanvatten
 • 08u00: ontbijt
 • Ochtend: afronden van het werk
 • Namiddag: rust en terugblik op het weekend en ervaring.
 • Einde omstreeks 16u00

Begeleiding en organisatie

Organisatie en begeleiding tijdens het weekend : Tom Nys.

Locatie: ‘Le moulin des Amis’, Rue Saint Pierre 29, 5360 Hamois.

Deelnameprijs

 • Particuliere deelname: 250/275* EURO (incl. BTW), overschrijving op BE06 7350 2641 6522 (BIC: KREDBEBB) op naam van MannenWerk Vzw.
 • Professionele deelname: 350/375* EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur)

* 25 EURO korting bij aanmelding en betaling t.e.m. vrijdag 18 januari 2019. 
Maximum 10 deelnemers.

Inbegrepen

Twee overnachtingen in twee- of éénpersoonskamer (lakens en handdoeken inbegrepen – éénpersoonskamer mits beschikbaar), maaltijden vanaf het avondmaal op vrijdag tot en met middagmaal zondag. Organisatie en begeleiding.

Inschrijving

Lees ook de algemene voorwaarden.

Voornaam (verplicht)

Naam (verplicht)

Geboortedatum (verplicht)

Adres (verplicht)

Postnummer en woonplaats (verplicht)

Lands (verplicht)

E-mailadres (verplicht)

telefoon- of gsm-nummer (verplicht)

Deelnameformule (verplicht)

Hierbij bevestig ik de Algemene Voorwaarden gelezen te hebben en ermee akkoord te zijn door deze inschrijving.

Opmerkingen (+ eventueel factuurgegevens bij professionele deelname)

 

feb
20
wo
2019
MannenVuur, Stekene @ Christophe
feb 20 @ 20:00 – 22:15

mannenvuurHet Mannenvuur (of -cirkel) is een vorm van samenkomen onder mannen met als doel het bevorderen van persoonlijke groei als man, support en ‘het ontsluiten en beleven van innerlijke mannelijke kracht’ en verbinding onder elkaar. Zo ontstaan de omstandigheden om waarachtig broederschap te ervaren.

Aanwezige mannen worden uitgenodigd om in een geest van openheid en authenticiteit hun waarheid te delen met de groep.

Aanwezige mannen worden uitgenodigd om in een geest van openheid en authenticiteit hun waarheid te delen met de groep. Dit door:

 1. Te spreken vanuit hun hart en ziel
 2. Te luisteren met hart en ziel
 3. Spontaan en onvoorbereid te spreken in het moment, zonder veel na te denken
 4. Het kort en bondig te houden om zo tot de essentie te komen
 5. Wat gezegd wordt in de kring te houden, dit zorgt voor vertrouwen

Eigen wijsheid en inzicht ontstaan vanuit de cirkel (en niet vanuit enige adviserende of therapeutische inbreng).

Een mannenvuur of -cirkel is telkens ingebed in het aanwezige seizoen, open voor de thema’s die je als man meebrengt. We zoeken naar verbinding, gezamenlijke draagkracht, en intense beleving van wat man-zijn onder elkaar, voor elkaar en ook apart, behelst.

Verloop van het mannenvuur:

 • Aankomen: vanaf 19u30 met voorbereidingen van het vuur
 • Aanvang: 20u00, inhoud ontstaat uit wat leeft op het moment
 • Einde van het formele deel: omstreeks 22u15
 • Nadien is er de mogelijkheid om bij valavond wat te blijven zitten, nog verder te connecteren, in het vuur te staren en de opgedane ervaring laten bezinken.

Data: telkens 3-de woensdag van de maand (tenzij uitzondering). Data 2019: 16/1; 20/2; 20/3; 17/4; 15/5; 19/6; 17/7; 21/8; 18/9; 16/10; 20/11; 18/12

Locatie:

De maandelijkse mannenvuren gaan door bij Christophe Denys op zijn plek in Stekene, Bergstraat 26, 9190 (halfuur rijden vanuit Gent, 20 min vanuit Antwerpen, een uurtje vanuit regio Brussel en Leuven)

Begeleiding en organisatie:

Christophe Denys.

Bijdrage: 15 euro

Inschrijven: niet nodig, je komst melden mag op christophe.denys3(AT)telenet.be

mrt
6
wo
2019
Voorbereiding MannenAvond in Zemst @ Oase
mrt 6 @ 14:00 – 22:00

We starten met MannenAvonden in Zemst, bij Mechelen. De bezieler van de plek is Bert Magnus, hij stelt graag het meest afgelegen deel van zijn tuin ter beschikking. De plek ligt midden in de velden, ideaal voor MannenAvonden bij het vuur.

Woensdagnamiddag 6 maart vanaf 14u bereiden we de plek voor: we starten met het verder vrijmaken van de ruimte, het klaarmaken van de vuurcirkel, opruimen van afgevallen takken en bomen, … . We wisselen het uiterlijk werk af met enkele deelmomenten en innerlijk werk. Rond 18 u is soep met brood voorzien. Aansluitend kan deelgenomen worden aan de eerste MannenAvond.

Het ontwikkelen van authentieke mannelijkheid vergt het geregeld samenkomen onder mannen: buiten de comfortzone en in een geest van openheid.

Locatie:

‘Oase’, Bautelareweg 14, 1980 zemst

Begeleiding en organisatie:

Tom Nys ism Bert Magnus

Bijdrage: vrije bijdrage voor de namiddag in combinatie met de eerste MannenAvond.

Inschrijven voor de namiddag: 

Naam en voornaam (verplicht)

E-mailadres (verplicht)

telefoon- of gsm-nummer (verplicht)

Opmerkingen (aantal personen)

 

MannenAvond in Zemst @ Oase
mrt 6 @ 20:00 – 22:00

We starten met MannenAvonden in Zemst, bij Mechelen. De bezieler van de plek is Bert Magnus, hij stelt graag het meest afgelegen deel van zijn tuin ter beschikking. De plek ligt midden in de velden, ideaal voor MannenAvonden bij het vuur.

Het Mannenvuur (of -cirkel) is een vorm van samenkomen onder mannen met als doel het bevorderen van persoonlijke groei als man, support en ‘het ontsluiten en beleven van innerlijke mannelijke kracht’ en verbinding onder elkaar.

Aanwezige mannen worden uitgenodigd om in een geest van openheid en authenticiteit hun waarheid te delen met de groep door:

 1. Spontaan te spreken in het moment en te luisteren vanuit hun hart en ziel
 2. Het kort en bondig te houden om zo tot de essentie te komen
 3. Wat gezegd wordt in de kring te houden, dit zorgt voor vertrouwen

Een MannenAvond is ingebed de seizoenen en staat open voor de thema’s die je als man meebrengt. We wisselen spreken ook af met stilte en fysiek/energetische oefeningen. We zoeken naar verbinding, gezamenlijke draagkracht, en intense beleving van wat man-zijn onder elkaar, voor elkaar en ook apart, inhoudt.

Verloop van het mannenvuur:

 • Aankomen: vanaf 19u45 met voorbereidingen van het vuur
 • Aanvang: 20u00
 • Einde omstreeks 22u00
 • Nadien is er de mogelijkheid om wat te blijven zitten, verder te verbinden, in het vuur te staren en de opgedane ervaring laten bezinken.

Telkens 1-de woensdag van de maand (tenzij uitzondering). Data 2019: 6 maart, woensdag 3 april, donderdag 2 mei, woensdag 5 juni

Locatie:

‘Oase’, Bautelareweg 14, 1980 Zemst

Begeleiding en organisatie:

Tom Nys ism Bert Magnus

Bijdrage: 20 euro

Aanmelden: je komst melden indien je wenst via contact@mannenwerk.be of gewoon de avond zelf komen opdagen kan ook.

 

 

mrt
29
vr
2019
“Weg van het Zwaard”: SamenWerken en Krijgerschap @ Bois Le Comte
mrt 29 @ 18:00 – mrt 31 @ 16:00

Tijdens dit MannenWeekend “Weg van het Zwaard” staan Samenwerken en innerlijk werk rond krijgerschap centraal. We gebruiken het zwaard als symbool van richting, daadkracht en (zelf)beheersing. We onderzoeken wat (innerlijk) krijgerschap betekent en hoe we het kunnen uiten … ook in tijden waar traditionele mannelijke waarden onder druk staan. Energetische en fysieke oefeningen brengen ons in contact met de krijgerenergie in onszelf en in de groep. We maken tijdens dit weekend eveneens gebruik van Integral Presence for Men – IP4Men.

Breng een zwaard mee, dit kan je eigen ‘zelfgesmeed zwaard’ zijn, een ander zwaard of een voorwerp dat voor jou dezelfde kwaliteiten belichaamt.

Vergeet nooit dat een uitdaging maar tot resultaat leidt wanneer de uitdaging wordt aangegaan. Net als je nooit mag vergeten dat zowel aanvallen [zwaard] als verdedigen [schild] bij het ‘goede gevecht’ […] horen, zelfs vluchten hoort erbij. Wat niet bij het goede gevecht hoort is verlamming …
Uit, Pelgrimstocht naar Santiago, Paulo Coelho

Er staat ook stevig buitenwerk op het programma dat bijdraagt aan de kwaliteit van ‘onder mannen’ zijn en ons ook in contact brengt met de krijger in onszelf. De behoefte om met eigen handen productief en constructief bij te dragen en dienstbaar te zijn, is bij veel mannen immers levend aanwezig. Handenarbeid zorgt bovendien voor verbinding met zichzelf, met elkaar en met de plek.

Domein Bois Le Comte (website Bois Le Compte)

Met ons werk dragen we eveneens bij aan de prachtige visie van Bois Le Comte: “We proberen zoveel mogelijk de verbinding te maken tussen hemel en aarde, tussen spiritualiteit en concrete actie, tussen zelfontplooiing en dienstbaarheid. We bieden ruimte voor ontmoeting, reflectie, verdieping en inspiratie en hopen ook dat wie hier komt kan ervaren dat gezond en duurzaam leven haalbaar is en ook erg leuk en voedend kan zijn. Voor onszelf, voor onze medemensen en voor moeder aarde. “

Mogelijk gaan we ook ‘te voet’ naar de Abdij van Orval waar we de spirituele energie kunnen opsnuiven. Spirituele ontwikkeling – vooral van dienstbaarheid en mededogen – vormt een uitstekende basis voor het veilig uiten van krijgerschap.

OrvalFotoAbdij

Abdij van Orval (foto website www.orval.be)

Programma:

 • Aankomen ter plekke vanaf 18 u
 • Avondmaal om 19 u
 • Vervolg avondprogramma tot ongeveer 22 u 00

Zaterdag

 • 07u30: yoga met o.al. de zonnegroet en verschillende krijgerposes, meditatie, in het lijf komen en de nieuwe dag aanvatten
 • 08u30: ontbijt
 • Overdag: afwisselend innerlijk/uiterlijk werk, genieten en rust
 • 18u30: avondmaal en avondprogramma

Zondag

 • 07u30: yoga, meditatie, in het lijf komen en de nieuwe dag aanvatten
 • 08u30: ontbijt
 • Ochtend: uiterlijk werk, genieten en rust
 • Namiddag: rust en terugblik op het weekend en ervaring.
 • Einde omstreeks 16u00

Locatie:

Bois Le Compte, Bois-le-Comte 1
(GPS: geef rue des Routis Bas in en rijd nog 1,5 km rechtdoor)
B – 6823 Villers-devant-Orval

Begeleiding en organisatie: Tom Nys

Deelnameprijs

 • Particuliere deelname: 270/295* EURO (incl. BTW), overschrijving op BE06 7350 2641 6522 (BIC: KREDBEBB) op naam van MannenWerk Vzw.
 • Professionele deelname: 370/395* EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur)

* 25 EURO korting, bij aanmelding en betaling voor 28 februari 2019.

Meerprijzen: 2-persoonskamer voor 26 euro per persoon, 1-persoonskamer  voor 51 euro per persoon (voor het weekend – mits beschikbaar), lakens kunnen ter plaatse bekomen worden voor 10 euro.

Inbegrepen

Twee overnachtingen in meerpersoonskamers (lakens en handdoeken zelf mee te brengen), maaltijden vanaf het avondmaal op vrijdag tot en met middagmaal zondag. Organisatie en begeleiding.

Inschrijving

Lees ook de algemene voorwaarden.

Voornaam (verplicht)

Naam (verplicht)

Geboortedatum (verplicht)

Adres (verplicht)

Postnummer en woonplaats (verplicht)

Lands (verplicht)

E-mailadres (verplicht)

telefoon- of gsm-nummer (verplicht)

Deelnameformule (verplicht)

Hierbij bevestig ik de Algemene Voorwaarden gelezen te hebben en ermee akkoord te zijn door deze inschrijving.

Opmerkingen (+ eventueel factuurgegevens bij professionele deelname)

mei
10
vr
2019
Integral Presence for Men – IP4Men @ de Heerlijckyt van Elsmeren
mei 10 @ 17:00 – mei 12 @ 17:00

We gebruiken tijdens dit weekend Integral Presence® for Men – IP4Men als rode draad om contact te maken met authentiek man-zijn. Authentiek zijn, is helemaal jezelf zijn op elk moment, in elke situatie: het komt van binnenuit, reikt naar buiten en maakt contact met ‘de wereld’. Tijdens dit weekend maken we die verbinding, de brug tussen ons innerlijk wezenlijk man-zijn en de buitenwereld (dit uitreiken wordt uitgedrukt door het symbool van mannelijkheid).

De buitenwereld stelt ons op de proef, biedt uitdagingen en gelegenheden om onze innerlijke afstemming  helder en scherp te krijgen. De innerlijke ontdekkingsreis en afstemming vereisen zin voor avontuur maar ook discipline en zelfbeheersing … wat niet vanzelf komt maar motivatie vergt, een dosis kennis en regelmatige oefening.

Integral Presence® for Men – IP4Men combineert de effectieve, gestructureerde, volledige, dynamische en logische opbouw van IP met de visie van MannenWerk: het belang van onder mannen zijn, buiten de comfortzone treden, praktijkgericht door een combinatie van innerlijk en uiterlijk werk.

We doorlopen de verschillende aspecten van IP4Men zowel inhoudelijk als praktisch door oefeningen, meer informatie op de website:

 1. Fundament: mindfulness, intentie, ademhaling
 2. Fysiek, emotioneel en psychologische integratie
 3. Ontwikkelen van gezonde relaties
 4. Ontwikkelen van geavanceerd bewustzijn

cropped-IMG_8804b.jpg

Het kasteeldomein de “Heerlijckyt van Elsmeren” is een uitgelezen plek voor dit weekend.

Programma

Vrijdagavond

 • vanaf 17u00: toekomen, landen, ‘decompressie’, loslaten
 • 19u00: avondmaal
 • 21u00: opening van het weekend

Zaterdag

 • 07u30: in het lijf komen en de nieuwe dag aanvatten
 • 08u00: ontbijt
 • gedurende de dag gaan we aan de slag met IP4Men waarbij we heel wat tijd in de natuur doorbrengen op en rond het kasteeldomein
 • er is ook tijd voor rust en niets doen.
 • ‘uiterlijk werk’: er is stevig buitenwerk voorzien (hout klieven, bomen planten of dergelijke). We werken een 5-tal uur gespreid over het weekend.
 • Avondritueel: “de ontmoeting met het vrouwelijke” (zie boven)

Zondag

 • 07u30: in het lijf komen en de nieuwe dag aanvatten
 • 08u00: ontbijt
 • vervolg van IP4Men, terugblik op “de ontmoeting met het vrouwelijke” en uiterlijk werk.
 • 16u00: einde

Organisatie en begeleiding Tom Nys

Deelnameprijs

 • Particuliere deelname: 325 EURO bij inschrijving en betaling voor zondag 31 maart, nadien 350 EURO (incl. BTW), overschrijving op BE06 7350 2641 6522 (BIC: KREDBEBB) op naam van MannenWerk Vzw, vermelding “aktiviteit + datum + uw naam”.
 • Professionele deelname: 445 EURO bij inschrijving en betaling voor zondag 31 maart, nadien 495 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur).

Opmerkingen: bij minder dan 8 deelnemers begin april wordt mogelijk een alternatief voorgesteld (gezien de hoge vaste kost van verblijf). Bij meer dan 10 deelnemers is eveneens verblijf in een kampeerformule mogelijk @ 250 euro voor particulieren (395 voor professionele deelname).

Inbegrepen

Twee overnachtingen in meerpersoonskamers (lakens en handdoeken zijn beschikbaar), maaltijden vanaf het avondmaal op vrijdag tot en met middagmaal zondag. Organisatie en begeleiding.

Inschrijving

Lees ook de algemene voorwaarden.

Voornaam (verplicht)

Naam (verplicht)

Geboortedatum (verplicht)

Adres (verplicht)

Postnummer en woonplaats (verplicht)

Lands (verplicht)

E-mailadres (verplicht)

telefoon- of gsm-nummer (verplicht)

Deelnameformule (verplicht)

Hierbij bevestig ik de Algemene Voorwaarden gelezen te hebben en ermee akkoord te zijn door deze inschrijving.

Opmerkingen (+ factuurgegevens bij professionele deelname)

jun
18
di
2019
MannenZesDaagse in het teken van het Koningsarchetype
jun 18 @ 10:00 – jun 23 @ 15:00

VOLZET – Aanmelden op reservelijst mogelijk.

Op het hoogtepunt van de jaarcyclus, nemen we tijd om ons leven en de wereld te overschouwen, zoals een Koning zijn rijk overschouwt. Het ‘uiterlijk werk’ gedurende deze zesdaagse is vooral stevig wandelen.

Ergens op weg (editie 2017)

We spreken andere archetypes in functie van de situatie: Minnaar in het genieten van de tocht en het gezelschap, de Wildeman in het leven in het moment en in de natuur, de Monnik in het op weg zijn. Het innerlijk werk is tussentijds delen wat er in ons leven omgaat, ‘wat is Koning zijn van het eigen leven?’, hoe staat deze koning in relatie tot de andere archetypes, etc.

Kathedraal Châlons-en-Champagne, editie 2016

We vervolgen deze 6 dagen (waarvan 5 stapdagen) de oude Pelgrimsroute naar Santiago De Compostela. We komen samen en vertrekken op de plek waar we vorige editie geëindigd zijn. In totaal leggen we ongeveer 110 km af of een 20-tal km per dag: een mooie afstand om in beweging te blijven, niet te veel zodat we voldoende kunnen vertragen om te genieten van al het goeds en moois dat de weg te bieden heeft.

Overnachten gebeurt in Gites, Kloosters of Abdijen op de route of in ‘open lucht’ ergens onderweg op in het bos of op het land van een boer, in een “salle comunale of salle de fête”. Vrijheid beleven van lichaam en geest.

Programma

We gaan in vertrouwen op weg zodat de tocht zich kan ontvouwen in alle openheid, met respect voor de deelnemers en dat wat we ontmoeten op weg in onszelf en daarbuiten.

Dinsdag: vertrek vanuit Bragelogne (Fr) tot Etourvy – 17 km

 • Vertrek bij dag en dauw. Carpoolen naar plaatst vertrek.
 • 10u00 – 11u00: samenkomen en vertrek in Bragelogne, eindpunt van vorige editie, voorzien van lunch (zelf mee te nemen).
 • de overnachtingsplek voor dinsdagavond in Etourvy ligt vast, inclusief avondmaal en ontbijt (inbegrepen in de deelnameprijs).

Woensdag – 30 km

 • Vertrek na het ontbijt voor een dag van rond de 30 km
 • Overnachtingsplaats in Collan ligt vast (inbegrepen in de deelnameprijs)

Donderdag – zaterdag – dagelijks ongeveer 20 km

 • Stappen afgewisseld met rust, innerlijk werk, maaltijden, etc.
 • Overnachting onderweg ifv vordering.

Zaterdag: aankomst en overnachting in Vezelay

Zondag – rustdag om het prachtige Vezelay alle eer aan te doen

 • Na de lunch – omstreeks 14u00 – retour naar vertrekplaats.

Begeleiding en organisatie

Organisatie, begeleiding en omkadering: Tom Nys

Deelnameprijs

 • Particuliere deelname: 395 EURO (incl. BTW), overschrijving op BE06 7350 2641 6522 (BIC: KREDBEBB) op MannenWerk Vzw, vermelding “aktiviteit + datum + uw naam”
 • Professionele deelname: 550 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur).

Inbegrepen

Organisatie en begeleiding.
De eerste overnachting inclusief avondmaal, ontbijt en pick-nick/lunch voor dag 2.
De tweede overnachting.
De retourregeling van aankomst naar het vertrek.

Wil je verder meer weten over onze deelname filosofie? Lees ook de algemene voorwaarden.

Niet inbegrepen

Overnachtingen en maaltijden hierboven niet vermeld, voorzie daarvoor een bedrag van ongeveer 150 euro. Er zit ook nog een kleine 100 euro in ‘de pot’ van vorig jaar.

Praktisch

Voorzie basisuitrusting voor een meerdaagse trektocht, rekening houdend met minstens één overnachting in open lucht. Slaapzak en matje zijn een must. Hoeslaken en kussensloop aan te raden (voor overnachting in gastenverblijf, abdij of klooster, soms ook ter plaatse te verkrijgen). Bij slecht weer zorgen we altijd voor ‘een dak boven ons hoofd’ voor de overnachting, vandaar dat een tent niet nodig is (optioneel voor de liefhebbers).

Verder zorgen voor eten en drinken voor ongeveer een dag, we trachten op elk moment ongeveer 24 u verder te kunnen.

Inschrijving

Lees ook de algemene voorwaarden.

We zijn met maximum 12 mannen voor deze vijfdaagse. Mannen die reeds deelnamen aan eerdere edities krijgen voorrang bij inschrijving.

VOLZET – Aanmelden op reservelijst mogelijk (we nemen contact als er een plaats vrijkomt).

Voornaam (verplicht)

Naam (verplicht)

Geboortedatum (verplicht)

Adres (verplicht)

Postnummer en woonplaats (verplicht)

Lands (verplicht)

E-mailadres (verplicht)

telefoon- of gsm-nummer (verplicht)

Deelnameformule (verplicht)

Hierbij bevestig ik de Algemene Voorwaarden gelezen te hebben en ermee akkoord te zijn door deze inschrijving.

Opmerkingen (+ factuurgegevens bij professionele deelname)

 

dec
5
do
2019
3-daagse “Je eigen Zwaard smeden” @ La Fonderie
dec 5 @ 21:00 – dec 8 @ 05:00

Ook in 2019 op de agenda: exacte data, locatie en deelnamevoorwaarden nog te bevestigen. Onderstaande info is van 2018 ! Meer info en melden interesse via het contactformulier.

We organiseren al enkele jaren de 3-daagse “Je eigen Zwaard smeden” en hebben de vorige edities telkens de kracht kunnen ervaren en het diepgaand effect dat het proces heeft.

Deze editie gaan we daarom ‘je eigen zwaard smeden’ ook aanwenden als bekrachtiging van een persoonlijke overgang of transitie (voor zij die dat wensen). Mannen maken in hun leven immers allerlei overgangen of transities door: van jongen naar man, gaan samenwonen of trouwen, vaderschap, grootvader worden, een belangrijke rol, taak of missie opnemen, … .  “Je eigen Zwaard smeden” kan voor elk van deze veranderingen in je leven een scherp afgelijnd overgangsritueel vormen. Daarenboven kan het zwaard nadien houvast bieden in de nieuwe levensfase, een herinnering aan het engagement, aan de nieuwe rol, een bron van stabiliteit, raad, richting, … .

Je hebt als man beslist dat het tijd is om ‘je zwaard te smeden’. Bij aanmelding nodigen we je uit om je motivatie mee te geven in een korte tekst. In de aanloop naar het weekend kan je dan met je motivatie aan de slag te gaan zodat de 3 dagen intens en doelgericht beleefd kunnen worden en het ijzer kan gesmeed worden wanneer het heet is.

We werken tijdens het weekend ook rond de vraag:  “Waarvoor staat je eigen zwaard en wat is je missie als man in de wereld?” We ‘oefenen’ ook samen om in onze mannelijke essentie af te dalen en tegelijk aandacht te hebben voor zachtheid en mededogen (yin – yang), belangrijk bij het hanteren van je zwaard.

Bij het smeden zelf – onder de enthousiaste begeleiding van Michel Mouton (Ijzer en Vuur Vzw) – gaan we aan het werk met de elementen water, staal, vuur en lucht om zo ons zwaard vorm te geven en wat we in gedachten hebben in de materie en in realiteit om te zetten. Daarbij heeft een zwaard enkele functionele kenmerken: een zekere lengte, een dwarsstuk en een handgreep.

Je eigen zwaard smeden, editie 2014 (foto Johan Schots - 14 dec 2014)Smeedworkshop, editie 2014 (foto Johan Schots – 14 dec 2014)

Het fysieke werk is een krachtige ervaring op zich, het ontdekken van ‘de alchemie van ijzer en vuur die de mens al fascineert sinds meer dan 10 000 jaar voor onze tijdrekening … ‘ Michel Mouton

Programa:

Donderdag:

 • vanaf 19u00 Aankomst en check-in in de Herberg Géneration Europe, ieder op eigen ritme.
 • 21u00 ontmoeting met de andere mannen in de Foyer van de Herberg.

Vrijdag:

 • Ochtendsessie voor het ontbijt
 • Ontbijt 8u00 – 9u00
 • Smeden 9u00 – 17u00: aanleren basistechnieken van het smeden.
 • Afronding van de dag met sessie ‘innerlijk werk’ 17u00 – 18u00
 • Avond in de stad en ‘je eigen zwaard ontwerpen’

Zaterdag:

 • Ochtendsessie voor het ontbijt
 • Ontbijt 8u00 – 9u00
 • Smeden 9u00 – 17u00:  Ieder heeft alle vrijheid bij de keuze van het zwaard dat hij wil smeden. Dit kan a.h.v. een model of een eigen creatie (voor het weekend voorbereid of tijdens gecreëerd). De uitgangspunten zijn de technieken die aangeleerd worden dag 1 en wat daarmee kan gerealiseerd kan worden op de 3 dagen.
 • Afronding van de dag, innerlijk werk 17u00 – 18u00
 • Avond in de stad

Zondag:

 • Ochtendsessie voor het ontbijt
 • Ontbijt 8u00 – 9u00
 • Smeden 9u00 – 15u00: afwerken, afronden en opruimen.
 • Afronding van de dag en delen van ervaringen 15u00 – 17u00

Locatie:

La Fonderie, Rue Ransfort 27, Bruxelles 1080, meer info zie www.lafonderie.be

La Fonderie is gemakkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar: het metrostation Graaf Van Vlaanderen ligt op 5’ lopen.

Parkeren kun je in La Fonderie wellicht niet. Er is meestal wel plaats op de afgesloten parkeerplaats van de Herberg Géneration Europe. Parking Brunfaut (betalend en onder toezicht, 24/24 en 7/7) ligt op 200 m van La Fonderie.

slider-005Smeedworkshop, editie 2014 (foto Johan Schots – 14 dec 2014)

Begeleiding en organisatie

Organisatie en voorbereidende omkadering: Tom Nys en Christope Denys
Begeleiding 3-daagse: Christope Denys en Tom Nys
Begeleiding van het smeden: Michel Mouton (Ijzer en Vuur Vzw

Deelnameprijs

 • Particuliere deelname: 545 EURO (incl. BTW), overschrijving op BE06 7350 2641 6522 (BIC: KREDBEBB) op naam van MannenWerk Vzw, vermelding “aktiviteit + datum + uw naam”.
 • Professionele deelname: 745 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur).
 • Bij aanmelding na 1 november het volledig bedrag in één keer overmaken. Bij annulatie door de deelnemer wordt 200 euro niet terugbetaald.

Wil je meer weten over onze deelname filosofie? Lees ook de algemene voorwaarden.

Inbegrepen

Voorbereidende omkadering (per e-mail) rond de vraag “Voor wat staat je eigen zwaard en wat is je missie als man in de wereld van vandaag?”.

Drie dagen begeleiding bij het smeden door Michel Mouton (inclusief alle materiaal om te smeden), omkadering en procesbegeleiding door Christopehe Denys en Tom Nys (MannenWerk Vzw).

3 overnachtingen vlakbij, in de Herberg Géneration Europe (in meerpersoonskamers): inclusief ontbijt, lakens en dekens (handdoeken zelf mee te brengen).

Niet inbegrepen

Maaltijden ’s middags en ’s avonds zijn niet inbegrepen, er zijn tal van mogelijkheden in de buurt.

Kledij

De workshop gaat door in open lucht maar we zijn wel beschut beschut tegen de regen. Hou voor je kledij wel rekening met de buitentemperaturen, draag natuurlijke niet brandbare materialen (katoen, wol). Beschermingskledij is beschikbaar: schort, petje, veiligheidsbril, veiligheidsschoenen en handschoenen. Wie zelf beschermingsmateriaal heeft, kan dat ook gebruiken.

Inschrijven

Lees ook de algemene voorwaarden.

Ook in 2019 op de agenda: exacte data, locatie en deelnamevoorwaarden nog te bevestigen. Meer info en melden interesse via het contactformulier.