MannenZevenDaagse in het teken van het Minnaarsarchetype

Wanneer:
11 september 2022 @ 19:00 – 18 september 2022 @ 14:00
2022-09-11T19:00:00+02:00
2022-09-18T14:00:00+02:00
Waar:
Vézelay
Frankrijk

Wanneer het hoogtepunt van de jaarcyclus achter ons ligt nemen we ‘als een minnaar’ tijd om te genieten van al het moois en goeds dat het leven te bieden heeft. Het is bij uitstek het moment van ‘loslaten’, ‘ontspannen’ en ten volle de vruchten plukken van wat we eerder hebben geplant en gezaaid. We vervolgen de GR 654 richting Compostella. Zo vorderen we terug een eind op de weg die we in 2012 aangevangen hebben in Luik maar ook op onze innerlijke weg.

We reizen licht als pelgrims op het levenspad: de weg is belangrijker dan de bestemming:
Verlies Ithaka [de bestemming] niet uit het oog; daar aankomen is je doel. Maar haast je stappen niet; het is beter dat je tocht duurt en duurt en je schip pas ankert bij Ithaka, wanneer je rijk geworden bent van wat je op je weg hebt geleerd. Konstantinos Kavafis (1863-1933)

Het ‘uiterlijk werk’ gedurende deze zevendaagse ‘pelgrimstocht’ is wandelen op het ritme van de langste dagen en overgave aan het onbekende. Het innerlijk werk integreert verschillende elementen van Integral Presence for Men – IP4Men.

De combinatie van ‘onder mannen zijn’, fysieke activiteit en oefeningen, leven in het hier en nu, IP4Men en ‘de weg’ brengen je als man in contact met je volle potentieel. De aankomst in het zinderende Vezelay vormt de bekroning van een een bijzondere week, een ervaring van spiritueel ontwaken.

“Every journey has a departure, passage and arrival …” 

We spreken ook de andere mannelijke archetypes aan in functie van de situatie: de koning in het overschouwen van de tocht en ons leven, de Wildeman in het leven in het moment en in de natuur, de Monnik in het op weg zijn. Het innerlijk werk is eveneens tussentijds delen wat er in ons leven omgaat, ‘wat is koning, krijger, minnaar, … zijn in het leven?’, hoe staan deze archetypes in relatie tot elkaar.

We hernemen deze dagen de oude Pelgrimsroute naar Santiago De Compostela. We komen samen en vertrekken in Nevers waar Bernadette Soubirous opgebaard ligt. Het is aan Bernadette dat Maria verscheidene malen verscheen te Lourdes. We bekijken in functie van retourmogelijkheden het eindpunt van de week.

We leggen gemiddeld een 20-tal km per dag af: een mooie afstand om in beweging te blijven, niet te veel zodat we voldoende kunnen vertragen om te genieten van al het goeds en moois dat de weg te bieden heeft en het nodige innerlijke werk kunnen doen. We oefenen in bewust aanwezig zijn en in ten volle beleven wat hier-en-nu is (mindfullness).

We gaan in vertrouwen op weg zodat de tocht zich kan ontvouwen in alle openheid, met respect voor de deelnemers en wat we ontmoeten onderweg, in onszelf en daarbuiten.

Programma

Zondag namiddag – avond: 

 • Samenkomen in Nevers en het avondeten om 19u30 samen nemen in Espace Bernadette waar we ook overnachten.

Maandag ochtend: vertrek Nevers

 • Vertrek na het ontbijt omstreeks 10u00.
 • Overnachtingsplaats ifv vordering de eerste dag.

Overige dagen – ongeveer 20 – 25 km

 • Stappen afgewisseld met rust, innerlijk werk, maaltijden, etc.
 • Overnachtingsplaatsen onderweg ifv vordering en weersomstandigheden.

Zaterdag: voorbereiding van de landing op het eindpunt.

Zondag retour naar Nevers

 • Late ochtend vroege namiddag retour naar vertrekplaats Nevers vanwaar we terug huiswaarts keren, weer een beetje ‘rijker’ geworden.

Begeleiding en organisatie

Organisatie, begeleiding en omkadering: Tom Nys

Deelnameprijs

 • Particuliere deelname395 EURO (incl. BTW – betaling na ontvangst factuur).
 • Professionele deelname deelname: 650 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur).

Inbegrepen

Organisatie en begeleiding.

Wil je verder meer weten over onze deelname filosofie? Lees ook de algemene voorwaarden.

Niet inbegrepen

Overnachtingen en maaltijden, voorzie daarvoor een bedrag van ongeveer 250 euro.

Praktisch

Voorzie basisuitrusting voor een meerdaagse trektocht, rekening houdend met overnachtingen in open lucht. Slaapzak en matje zijn een must. Hoeslaken en kussensloop aan te raden (voor overnachting in gastenverblijf, abdij of klooster, soms ook ter plaatse te verkrijgen). Bij slecht weer zorgen we altijd voor ‘een dak boven ons hoofd’ voor de overnachting, vandaar dat een tent niet nodig is (optioneel voor de liefhebbers).

Volledig praktisch overzicht vind je hier.

Inschrijving

Lees ook de algemene voorwaarden.

  Voornaam (verplicht)

  Naam (verplicht)

  Geboortedatum (verplicht)

  Adres (verplicht)

  Postnummer en woonplaats (verplicht)

  Lands (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  telefoon- of gsm-nummer (verplicht)

  Deelnameformule (verplicht)

  Ben je akkoord dat mannenwerk je naam, e-mailadres en woonplaats deelt met andere deelnemers voorafgaand aan de workshop - voor carpooling (verplicht)

  Hierbij bevestig ik de Algemene Voorwaarden gelezen te hebben en ermee akkoord te zijn door deze inschrijving.

  Motivatie om deel te nemen - opmerkingen (+ factuurgegevens bij professionele deelname)

  Minimum 5maximum 8 deelnemers. Mannen die reeds deelnamen aan eerdere edities krijgen voorrang.