Kalender

mei
29
zo
2022
MannenAchtDaagse dwars door de Morvan … weg naar Assisi
mei 29 @ 18:00 – jun 5 @ 15:00

Vanuit Vézelay gaan we zuidwaarts, dwars door de Morvan, de “weg naar Assisi’. We hebben eerder al op het kruispunt gestaan met de weg naar Assisi (en de keuze overwogen om af te buigen). Vanuit Vézelay kruist deze de ‘via Le Puy’ (die we in de toekomst op het programma hebben) en nog meer zuidelijk de weg van Arles.

Dwars door de Morvan zijn er verschillende wegen mogelijk. Welke weg we zullen volgen, is onderdeel van het proces in het moment. Dit laat ons toe in groep te oefenen met informatie verzamelen, voelen, afstemmen … wat de beste weg is, juiste afstand en bestemming.

Het ‘uiterlijk werk’ gedurende deze zevendaagse ‘pelgrimstocht’ is wandelen op het ritme van de lange dagen en overgave aan het onbekende. Het innerlijk werk integreert verschillende elementen van Integral Presence for Men – IP4Men.

De combinatie van ‘onder mannen zijn’, fysieke activiteit en oefeningen, leven in het hier en nu, IP4Men en ‘de weg’ brengen je als man in contact met je volle potentieel. De aankomst in het zinderende Vezelay vormt de bekroning van een een bijzondere week, een ervaring van spiritueel ontwaken.

“Every journey has a departure, passage and arrival …” 

We spreken ook de andere mannelijke archetypes aan in functie van de situatie: de koning in het overschouwen van de tocht en ons leven, de Wildeman in het leven in het moment en in de natuur, de Monnik in het op weg zijn. Het innerlijk werk is eveneens tussentijds delen wat er in ons leven omgaat, ‘wat is koning, krijger, minnaar, … zijn in het leven?’, hoe staan deze archetypes in relatie tot elkaar.

We hernemen deze dagen de oude Pelgrimsroute naar Santiago De Compostella. We komen samen en vertrekken in Vézaly. Bestemming is “ZUID”, dwars door de MORVAN. We leggen ongeveer 120 km af, gemiddeld een 20-tal km per dag: een mooie afstand om in beweging te blijven, niet te veel zodat we voldoende kunnen vertragen om te genieten van al het goeds en moois dat de weg te bieden heeft en het nodige innerlijke werk kunnen doen. We oefenen in bewust aanwezig zijn en in ten volle beleven wat is (mindfullness).

We gaan in vertrouwen op weg zodat de tocht zich kan ontvouwen in alle openheid, met respect voor de deelnemers en wat we ontmoeten onderweg, in onszelf en daarbuiten.

Programma

Zondag: 

 • Samenkomen in Vézelay, avondeten om 19 u in groep.

Maandag: vertrek Vézelay

 • Maandag ochtend: mogelijkheid tot pelgrimszegen in de Basiliek van Vézelay of Fransiscaanse kappel. Vertrek omstreeks 10u.

Dinsdag – zaterdag – dagelijks ongeveer 20 à 25 km

 • Wandelen afgewisseld met rust, innerlijk werk, maaltijden, etc.
 • Overnachtingsplaatsen onderweg ifv vordering en weersomstandigheden.

Zondag retour naar vertrekplaats Vezelay

 • Late ochtend – vroege namiddag retour naar vertrekplaats Vézelay. Bedoeling is om rond 14u vanuit Vézelay huiswaarts te keren.

Begeleiding en organisatie

Organisatie, begeleiding en omkadering: Tom Nys

Deelnameprijs

 • Particuliere deelname: 395 EURO (incl. BTW– betaling op BE47 7350 0912 7280, vermelding “aktiviteit + datum + uw naam”)
 • Professionele deelname: 595 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur).
 • Als je minder mogelijkheden hebt maar toch de roep voelt deel te nemen, laat weten wat voor jou haalbaar is. Als deelname je meer waard is, voel je vrij een aangepaste bijdrage te doen.

Inbegrepen

Organisatie en begeleiding.

Wil je verder meer weten over onze deelname filosofie? Lees ook de algemene voorwaarden.

Niet inbegrepen

Overnachtingen en maaltijden, voorzie daarvoor een bedrag van ongeveer 250 euro.

Praktisch

Voorzie basisuitrusting voor een meerdaagse trektocht, rekening houdend met minstens één overnachting in open lucht. Slaapzak en matje zijn een must. Hoeslaken en kussensloop aan te raden (voor overnachting in gastenverblijf, abdij of klooster, soms ook ter plaatse te verkrijgen). Bij slecht weer zorgen we altijd voor ‘een dak boven ons hoofd’ voor de overnachting, vandaar dat een tent niet nodig is (optioneel voor de liefhebbers).

Volledig praktisch overzicht vind je hier.

Inschrijving

Lees ook de algemene voorwaarden.

We zijn met maximum 8 mannen. Mannen die reeds deelnamen aan eerdere edities krijgen voorrang bij inschrijving.

  Voornaam (verplicht)

  Naam (verplicht)

  Geboortedatum (verplicht)

  Adres (verplicht)

  Postnummer en woonplaats (verplicht)

  Lands (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  telefoon- of gsm-nummer (verplicht)

  Deelnameformule (verplicht)

  Ben je akkoord dat mannenwerk je naam, e-mailadres en woonplaats deelt met andere deelnemers voorafgaand aan de workshop - voor carpooling (verplicht)

  Hierbij bevestig ik de Algemene Voorwaarden gelezen te hebben en ermee akkoord te zijn door deze inschrijving.

  Jou motivatie om deel te nemen - opmerkingen (+ factuurgegevens bij professionele deelname)

   

  jun
  8
  wo
  2022
  MannenAvond in Zemst @ Oase
  jun 8 @ 20:00 – 22:00

  Tijdens de MannenAvonden komen we samen rond het vuur, bij weer en wind. Dit is iets wat mannen al sinds mensenheugenis doen: bij het vuur moet niets, is stilte welkom, is spreken welkom. Het vuur, de stilte en luisterende aanwezigheid helen en transformeren.

  De avonden zijn ingebed de seizoenen en zijn open voor de thema’s die je als man meebrengt. We wisselen spreken ook af met stilte en soms fysiek/energetische oefeningen. We zoeken naar verbinding, gezamenlijke draagkracht, en intense beleving van wat man-zijn onder elkaar, voor elkaar en ook apart, inhoudt. Soms zitten we (eerst) gewoon in de stilte of maken een korte wandeling door de velden, we volgen de flow van het moment, geven gehoor aan wat nodig is.

  Het Mannenvuur (of -cirkel) is een vorm van samenkomen onder mannen met als doel het bevorderen van persoonlijke groei als man, support en ‘het ontsluiten en beleven van innerlijke mannelijke kracht’ en verbinding onder elkaar.

  Aanwezige mannen worden uitgenodigd om in een geest van openheid en authenticiteit hun waarheid te delen met de groep door:

  1. Spontaan te spreken in het moment en te luisteren vanuit hun hart en ziel
  2. Het kort en bondig te houden om zo tot de essentie te komen
  3. Wat gezegd wordt in de kring te houden, dit zorgt voor vertrouwen

  Verloop van het mannenvuur:

  • Aankomen: vanaf 19u45 met voorbereidingen van het vuur
  • Aanvang: 20u00
  • Einde omstreeks 22u00
  • Nadien is er de mogelijkheid om wat te blijven zitten, verder te verbinden, in het vuur te staren en de opgedane ervaring laten bezinken.

  Telkens 1ste woensdag van de maand (tenzij uitzondering)

  Locatie:

  ‘Oase’, Bautelareweg 14, 1980 Zemst
  De bezieler van de plek is Bert Magnus, hij stelt graag het meest afgelegen deel van zijn tuin ter beschikking. De plek ligt midden in de velden, ideaal voor MannenAvonden bij het vuur.

  Begeleiding en organisatie:

  Bert Magnus 

  Richtbijdrage: 20 euro

  Aanmelden: je komst melden indien je wenst via contact@mannenwerk.be of gewoon de avond zelf komen kan ook.

  jun
  15
  wo
  2022
  MannenVuur, Stekene @ Christophe
  jun 15 @ 20:00 – 22:15

  mannenvuurHet Mannenvuur (of -cirkel) is een vorm van samenkomen onder mannen met als doel het bevorderen van persoonlijke groei als man, support en ‘het ontsluiten en beleven van innerlijke mannelijke kracht’ en verbinding onder elkaar. Zo ontstaan de omstandigheden om waarachtig broederschap te ervaren.

  Aanwezige mannen worden uitgenodigd om in een geest van openheid en authenticiteit hun waarheid te delen met de groep.

  Aanwezige mannen worden uitgenodigd om in een geest van openheid en authenticiteit hun waarheid te delen met de groep. Dit door:

  1. Te spreken vanuit hun hart en ziel
  2. Te luisteren met hart en ziel
  3. Spontaan en onvoorbereid te spreken in het moment, zonder veel na te denken
  4. Het kort en bondig te houden om zo tot de essentie te komen
  5. Wat gezegd wordt in de kring te houden, dit zorgt voor vertrouwen

  Eigen wijsheid en inzicht ontstaan vanuit de cirkel (en niet vanuit enige adviserende of therapeutische inbreng).

  Een mannenvuur of -cirkel is telkens ingebed in het aanwezige seizoen, open voor de thema’s die je als man meebrengt. We zoeken naar verbinding, gezamenlijke draagkracht, en intense beleving van wat man-zijn onder elkaar, voor elkaar en ook apart, behelst.

  Verloop van het mannenvuur:

  • Aankomen: vanaf 19u30 met voorbereidingen van het vuur
  • Aanvang: 20u00, inhoud ontstaat uit wat leeft op het moment
  • Einde van het formele deel: omstreeks 22u15
  • Nadien is er de mogelijkheid om bij valavond wat te blijven zitten, nog verder te connecteren, in het vuur te staren en de opgedane ervaring laten bezinken.

  Data: telkens 3-de woensdag van de maand (tenzij uitzondering). Data 2022: 19/01 – 16/02 – 16/03 – 20/04 – 18/05 – 15/06 – 20/07 – 17/08 – 21/09 – 19/10 – 16/11 – 21/12.

  Locatie:

  De maandelijkse mannenvuren gaan door bij Christophe Denys op zijn plek in Stekene, Bergstraat 26, 9190 (halfuur rijden vanuit Gent, 20 min vanuit Antwerpen, een uurtje vanuit regio Brussel en Leuven)

  Begeleiding en organisatie:

  Christophe Denys.

  Bijdrage: 20 euro

  Inschrijven: niet nodig, je komst melden mag op christophe.denys3(AT)telenet.be

  jul
  20
  wo
  2022
  MannenVuur, Stekene @ Christophe
  jul 20 @ 20:00 – 22:15

  mannenvuurHet Mannenvuur (of -cirkel) is een vorm van samenkomen onder mannen met als doel het bevorderen van persoonlijke groei als man, support en ‘het ontsluiten en beleven van innerlijke mannelijke kracht’ en verbinding onder elkaar. Zo ontstaan de omstandigheden om waarachtig broederschap te ervaren.

  Aanwezige mannen worden uitgenodigd om in een geest van openheid en authenticiteit hun waarheid te delen met de groep.

  Aanwezige mannen worden uitgenodigd om in een geest van openheid en authenticiteit hun waarheid te delen met de groep. Dit door:

  1. Te spreken vanuit hun hart en ziel
  2. Te luisteren met hart en ziel
  3. Spontaan en onvoorbereid te spreken in het moment, zonder veel na te denken
  4. Het kort en bondig te houden om zo tot de essentie te komen
  5. Wat gezegd wordt in de kring te houden, dit zorgt voor vertrouwen

  Eigen wijsheid en inzicht ontstaan vanuit de cirkel (en niet vanuit enige adviserende of therapeutische inbreng).

  Een mannenvuur of -cirkel is telkens ingebed in het aanwezige seizoen, open voor de thema’s die je als man meebrengt. We zoeken naar verbinding, gezamenlijke draagkracht, en intense beleving van wat man-zijn onder elkaar, voor elkaar en ook apart, behelst.

  Verloop van het mannenvuur:

  • Aankomen: vanaf 19u30 met voorbereidingen van het vuur
  • Aanvang: 20u00, inhoud ontstaat uit wat leeft op het moment
  • Einde van het formele deel: omstreeks 22u15
  • Nadien is er de mogelijkheid om bij valavond wat te blijven zitten, nog verder te connecteren, in het vuur te staren en de opgedane ervaring laten bezinken.

  Data: telkens 3-de woensdag van de maand (tenzij uitzondering). Data 2022: 19/01 – 16/02 – 16/03 – 20/04 – 18/05 – 15/06 – 20/07 – 17/08 – 21/09 – 19/10 – 16/11 – 21/12.

  Locatie:

  De maandelijkse mannenvuren gaan door bij Christophe Denys op zijn plek in Stekene, Bergstraat 26, 9190 (halfuur rijden vanuit Gent, 20 min vanuit Antwerpen, een uurtje vanuit regio Brussel en Leuven)

  Begeleiding en organisatie:

  Christophe Denys.

  Bijdrage: 20 euro

  Inschrijven: niet nodig, je komst melden mag op christophe.denys3(AT)telenet.be

  aug
  10
  wo
  2022
  3-daagse “Je eigen Zwaard smeden”
  aug 10 @ 19:00 – aug 13 @ 17:00

  We organiseren al sinds 2014 de 3-daagse “Je eigen Zwaard smeden” en hebben de vorige keren telkens de kracht kunnen ervaren en het diepgaand effect dat dit proces heeft.

  Er kan deze keer wederom ook een ander voorwerp gesmeed worden – met dezelfde technieken – iets waar je affiniteit mee hebt, iets dat symbool staat voor waar en wie je nu bent. Dit biedt ook de mogelijkheid om voor wie reeds eerder zijn zwaard smeedde opnieuw deel te nemen.

  We verbinden het proces van ‘je eigen zwaard smeden’ met Integral Presence for Men – IP4Men. Het ontwerpen en smeden van je zwaard is een proces dat verschillende fases doorloopt die we in verband brengen met de elementen van Integral Presence: (1) mindfullness is  noodzakelijk zowel bij het creatieve proces als bij het smeden zelf: voelen wat er wil gemanifesteerd worden en alert zijn bij het hanteren van vuur, ijzer, lucht en water. (2) intentie geeft de oorspronkelijke richting van de creatieve schepping. (3) ademhaling of zuurstof geeft de energie om (4) tot actie te komen.

  We wenden het smeden ook aan als bekrachtiging van een persoonlijk proces, overgang of transitie (voor zij die dat wensen). Mannen maken in hun leven immers allerlei overgangen of transities door: van jongen naar man, gaan samenwonen of trouwen, vaderschap, grootvader worden, een belangrijke rol, taak of missie opnemen, … .  “Je eigen Zwaard smeden” kan voor elk van deze veranderingen in je leven een scherp afgelijnd overgangsritueel vormen. Daarenboven kan het zwaard nadien houvast bieden in de nieuwe levensfase, een herinnering aan het engagement, aan de nieuwe rol, een bron van stabiliteit, raad, richting, … .

  Je hebt als man beslist dat het tijd is om ‘je zwaard te smeden’. Bij aanmelding nodigen we je uit om je motivatie mee te geven in een korte tekst. In de aanloop naar het weekend kan je dan met je motivatie aan de slag te gaan zodat de 3 dagen intens en doelgericht beleefd kunnen worden en het ijzer kan gesmeed worden wanneer het heet is.

  We werken tijdens het weekend ook rond de vraag:  “Waarvoor staat je eigen zwaard (of iets anders) en wat is je missie als man in de wereld?” We ‘oefenen’ ook samen om in onze mannelijke essentie af te dalen en tegelijk aandacht te hebben voor zachtheid en mededogen (yin – yang), belangrijk bij het hanteren van je zwaard.

  Bij het smeden zelf – onder de enthousiaste begeleiding van Michel Mouton (Ijzer en Vuur Vzw) – gaan we aan het werk met de elementen water, ijzer, vuur en lucht om zo ons zwaard vorm te geven en wat we in gedachten hebben in de materie en in realiteit om te zetten. Daarbij heeft een zwaard enkele functionele kenmerken: een zekere lengte, een dwarsstuk en een handgreep.

  Je eigen zwaard smeden, editie 2014 (foto Johan Schots - 14 dec 2014)Smeedworkshop, editie 2014 (foto Johan Schots – 14 dec 2014)

  Het fysieke werk is een krachtige ervaring op zich, het ontdekken van ‘de alchemie van ijzer en vuur die de mens al fascineert sinds meer dan 10 000 jaar voor onze tijdrekening … ‘ Michel Mouton

  Programma:

  Woensdagavond:

  • vanaf 19u00 Aankomst (info bij praktische mail aan de deelnemers), ieder op eigen ritme. Eventueel tent opzetten. Avondmaal is niet voorzien. Breng zelf iets mee als je de avond van aankomst ter plaatse wil eten.
  • 21u00 ontmoeting met de andere mannen en inleiding van het weekend.

  Donderdag:

  • Ochtendsessie IP4Men voor het ontbijt
  • Ontbijt 8u00 – 9u00
  • Smeden 9u00 – 18u00: aanleren basistechnieken van het smeden (middagpauze van 12 tot 14u ongeveer).
  • Afronding van de werkdag met sessie ‘innerlijk werk’.
  • Avondmaal en ‘je eigen zwaard ontwerpen’. Ieder heeft de vrijheid bij de keuze van het zwaard dat hij wil smeden. Dit kan a.h.v. een model of een eigen idee. De uitgangspunten zijn de technieken die aangeleerd de eerste dag en wat daarmee kan gerealiseerd kan worden op de 2 overige dagen.

  Vrijdag:

  • Ochtendsessie IP4Men voor het ontbijt
  • Ontbijt 8u00 – 9u00
  • Smeden 9u00 – 18u00: praktisch realiseren van het ontwerp.
  • Afronding van de werkdag met sessie ‘innerlijk werk’.
  • Avondmaal, wandeling in de velden, schrijven of rust.

  Zaterdag:

  • Ochtendsessie IP4Men voor het ontbijt
  • Ontbijt 8u00 – 9u00
  • Smeden 9u00 – 15u00: afwerken, afronden van het smeden en opruimen.
  • Afronding van de workshop en delen van ervaringen 15u00 – 17u00

  Locatie:

  Flobecq / Vloesberg. Esquene 8.

  slider-005Smeedworkshop, editie 2014 (foto Johan Schots – 14 dec 2014)

  Begeleiding en organisatie

  Organisatie en omkadering: Tom Nys
  Begeleiding van het smeden: Michel Mouton (Ijzer en Vuur Vzw

  Deelnameprijs

  • Particuliere deelname: 540 EURO (incl. BTW – betaling na ontvangst factuur).
  • Professionele deelname: 790 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur).
  • Overnachtingsformules (prijs voor 3 nachten, ter plaatse cash te betalen): kamperen – 30 euro, gedeelde zolderruimte – 60 euro, woonwagen voor 1 persoon – 90 euro (slechts 1 beschikbaar).

  Wil je meer weten over onze deelname filosofie? Lees ook de algemene voorwaarden.

  Inbegrepen

  Voorbereidende omkadering (per e-mail) rond de vraag “Voor wat staat je eigen zwaard en wat is je missie als man in de wereld van vandaag?”.

  Drie dagen begeleiding bij het smeden door Michel Mouton (inclusief alle materiaal om te smeden), omkadering en procesbegeleiding door Tom Nys (MannenWerk Vzw).

  3 overnachtingen ter plaatse (eenvoudige slaapgelegenheid of kampeermogelijkheid) – maaltijden vanaf het ontbijt op donderdag t.e.m. middagmaal op zaterdag.

  Niet inbegrepen

  Lakens, (dons)deken/slaapzak, kussen en handdoeken zelf mee te brengen. Eventueel tent voor wie wenst te kamperen.

  Kledij

  De workshop gaat door in open lucht, onder een afdak en dus beschut tegen de regen. Daarnaast brengen we ook veel tijd buiten door. Hou voor kledij rekening met de weersomstandigheden, draag natuurlijke niet brandbare materialen (katoen, wol). Beschermingskledij is beschikbaar: schort, petje, veiligheidsbril, veiligheidsschoenen en handschoenen (dit is minstens 5 dagen voor de workshop niet meer gedragen door anderen). Wie zelf beschermingsmateriaal heeft, kan dat meebrengen en gebruiken.

  Inschrijven

  Maximum 8 deelnemers.

  Lees ook de algemene voorwaarden.

   Voornaam (verplicht)

   Naam (verplicht)

   Geboortedatum (verplicht)

   Adres (verplicht)

   Postnummer en woonplaats (verplicht)

   Land (verplicht)

   E-mailadres (verplicht)

   telefoon- of gsm-nummer (verplicht)

   Deelnameformule (verplicht)

   Ben je akkoord dat mannenwerk je naam, e-mailadres en woonplaats deelt met andere deelnemers voorafgaand aan de workshop - voor carpooling (verplicht)

   Hierbij bevestig ik de Algemene Voorwaarden gelezen te hebben en ermee akkoord te zijn door deze inschrijving.

   Jouw motivatie om deel te nemen (+ eventueel factuurgegevens bij professionele deelname)

   aug
   17
   wo
   2022
   MannenVuur, Stekene @ Christophe
   aug 17 @ 20:00 – 22:15

   mannenvuurHet Mannenvuur (of -cirkel) is een vorm van samenkomen onder mannen met als doel het bevorderen van persoonlijke groei als man, support en ‘het ontsluiten en beleven van innerlijke mannelijke kracht’ en verbinding onder elkaar. Zo ontstaan de omstandigheden om waarachtig broederschap te ervaren.

   Aanwezige mannen worden uitgenodigd om in een geest van openheid en authenticiteit hun waarheid te delen met de groep.

   Aanwezige mannen worden uitgenodigd om in een geest van openheid en authenticiteit hun waarheid te delen met de groep. Dit door:

   1. Te spreken vanuit hun hart en ziel
   2. Te luisteren met hart en ziel
   3. Spontaan en onvoorbereid te spreken in het moment, zonder veel na te denken
   4. Het kort en bondig te houden om zo tot de essentie te komen
   5. Wat gezegd wordt in de kring te houden, dit zorgt voor vertrouwen

   Eigen wijsheid en inzicht ontstaan vanuit de cirkel (en niet vanuit enige adviserende of therapeutische inbreng).

   Een mannenvuur of -cirkel is telkens ingebed in het aanwezige seizoen, open voor de thema’s die je als man meebrengt. We zoeken naar verbinding, gezamenlijke draagkracht, en intense beleving van wat man-zijn onder elkaar, voor elkaar en ook apart, behelst.

   Verloop van het mannenvuur:

   • Aankomen: vanaf 19u30 met voorbereidingen van het vuur
   • Aanvang: 20u00, inhoud ontstaat uit wat leeft op het moment
   • Einde van het formele deel: omstreeks 22u15
   • Nadien is er de mogelijkheid om bij valavond wat te blijven zitten, nog verder te connecteren, in het vuur te staren en de opgedane ervaring laten bezinken.

   Data: telkens 3-de woensdag van de maand (tenzij uitzondering). Data 2022: 19/01 – 16/02 – 16/03 – 20/04 – 18/05 – 15/06 – 20/07 – 17/08 – 21/09 – 19/10 – 16/11 – 21/12.

   Locatie:

   De maandelijkse mannenvuren gaan door bij Christophe Denys op zijn plek in Stekene, Bergstraat 26, 9190 (halfuur rijden vanuit Gent, 20 min vanuit Antwerpen, een uurtje vanuit regio Brussel en Leuven)

   Begeleiding en organisatie:

   Christophe Denys.

   Bijdrage: 20 euro

   Inschrijven: niet nodig, je komst melden mag op christophe.denys3(AT)telenet.be

   sep
   11
   zo
   2022
   MannenZevenDaagse in het teken van het Minnaarsarchetype
   sep 11 @ 19:00 – sep 18 @ 14:00

   Wanneer het hoogtepunt van de jaarcyclus achter ons ligt nemen we ‘als een minnaar’ tijd om te genieten van al het moois en goeds dat het leven te bieden heeft. Het is bij uitstek het moment van ‘loslaten’, ‘ontspannen’ en ten volle de vruchten plukken van wat we eerder hebben geplant en gezaaid. We vervolgen de GR 654 richting Compostella. Zo vorderen we terug een eind op de weg die we in 2012 aangevangen hebben in Luik maar ook op onze innerlijke weg.

   We reizen licht als pelgrims op het levenspad: de weg is belangrijker dan de bestemming:
   Verlies Ithaka [de bestemming] niet uit het oog; daar aankomen is je doel. Maar haast je stappen niet; het is beter dat je tocht duurt en duurt en je schip pas ankert bij Ithaka, wanneer je rijk geworden bent van wat je op je weg hebt geleerd. Konstantinos Kavafis (1863-1933)

   Het ‘uiterlijk werk’ gedurende deze zevendaagse ‘pelgrimstocht’ is wandelen op het ritme van de langste dagen en overgave aan het onbekende. Het innerlijk werk integreert verschillende elementen van Integral Presence for Men – IP4Men.

   De combinatie van ‘onder mannen zijn’, fysieke activiteit en oefeningen, leven in het hier en nu, IP4Men en ‘de weg’ brengen je als man in contact met je volle potentieel. De aankomst in het zinderende Vezelay vormt de bekroning van een een bijzondere week, een ervaring van spiritueel ontwaken.

   “Every journey has a departure, passage and arrival …” 

   We spreken ook de andere mannelijke archetypes aan in functie van de situatie: de koning in het overschouwen van de tocht en ons leven, de Wildeman in het leven in het moment en in de natuur, de Monnik in het op weg zijn. Het innerlijk werk is eveneens tussentijds delen wat er in ons leven omgaat, ‘wat is koning, krijger, minnaar, … zijn in het leven?’, hoe staan deze archetypes in relatie tot elkaar.

   We hernemen deze dagen de oude Pelgrimsroute naar Santiago De Compostela. We komen samen en vertrekken in Nevers waar Bernadette Soubirous opgebaard ligt. Het is aan Bernadette dat Maria verscheidene malen verscheen te Lourdes. We bekijken in functie van retourmogelijkheden het eindpunt van de week.

   We leggen gemiddeld een 20-tal km per dag af: een mooie afstand om in beweging te blijven, niet te veel zodat we voldoende kunnen vertragen om te genieten van al het goeds en moois dat de weg te bieden heeft en het nodige innerlijke werk kunnen doen. We oefenen in bewust aanwezig zijn en in ten volle beleven wat hier-en-nu is (mindfullness).

   We gaan in vertrouwen op weg zodat de tocht zich kan ontvouwen in alle openheid, met respect voor de deelnemers en wat we ontmoeten onderweg, in onszelf en daarbuiten.

   Programma

   Zondag namiddag – avond: 

   • Samenkomen in Nevers en het avondeten om 19u30 samen nemen in Espace Bernadette waar we ook overnachten.

   Maandag ochtend: vertrek Nevers

   • Vertrek na het ontbijt omstreeks 10u00.
   • Overnachtingsplaats ifv vordering de eerste dag.

   Overige dagen – ongeveer 20 – 25 km

   • Stappen afgewisseld met rust, innerlijk werk, maaltijden, etc.
   • Overnachtingsplaatsen onderweg ifv vordering en weersomstandigheden.

   Zaterdag: voorbereiding van de landing op het eindpunt.

   Zondag retour naar Nevers

   • Late ochtend vroege namiddag retour naar vertrekplaats Nevers vanwaar we terug huiswaarts keren, weer een beetje ‘rijker’ geworden.

   Begeleiding en organisatie

   Organisatie, begeleiding en omkadering: Tom Nys

   Deelnameprijs

   • Particuliere deelname395 EURO (incl. BTW – betaling na ontvangst factuur).
   • Professionele deelname deelname: 650 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur).

   Inbegrepen

   Organisatie en begeleiding.

   Wil je verder meer weten over onze deelname filosofie? Lees ook de algemene voorwaarden.

   Niet inbegrepen

   Overnachtingen en maaltijden, voorzie daarvoor een bedrag van ongeveer 250 euro.

   Praktisch

   Voorzie basisuitrusting voor een meerdaagse trektocht, rekening houdend met overnachtingen in open lucht. Slaapzak en matje zijn een must. Hoeslaken en kussensloop aan te raden (voor overnachting in gastenverblijf, abdij of klooster, soms ook ter plaatse te verkrijgen). Bij slecht weer zorgen we altijd voor ‘een dak boven ons hoofd’ voor de overnachting, vandaar dat een tent niet nodig is (optioneel voor de liefhebbers).

   Volledig praktisch overzicht vind je hier.

   Inschrijving

   Lees ook de algemene voorwaarden.

    Voornaam (verplicht)

    Naam (verplicht)

    Geboortedatum (verplicht)

    Adres (verplicht)

    Postnummer en woonplaats (verplicht)

    Lands (verplicht)

    E-mailadres (verplicht)

    telefoon- of gsm-nummer (verplicht)

    Deelnameformule (verplicht)

    Ben je akkoord dat mannenwerk je naam, e-mailadres en woonplaats deelt met andere deelnemers voorafgaand aan de workshop - voor carpooling (verplicht)

    Hierbij bevestig ik de Algemene Voorwaarden gelezen te hebben en ermee akkoord te zijn door deze inschrijving.

    Motivatie om deel te nemen - opmerkingen (+ factuurgegevens bij professionele deelname)

    Minimum 5maximum 8 deelnemers. Mannen die reeds deelnamen aan eerdere edities krijgen voorrang.

     

    mei
    19
    vr
    2023
    Pelgrimstocht – Via Le Puy
    mei 19 @ 06:00 – mei 29 @ 22:00

    Voorlopige data.

    Tussen Ons-Heer-Hemelvaart en Pinksteren 2023, wanneer alles in de natuur in volle expansie is, ontdekken we een nieuwe pelgrimsroute ontdekken: de ‘via Le Puy’. Dit is de oudste en (naar het schijnt) de mooiste van de vier grote Sint-Jabobsroutes die door Frankrijk lopen. Dat belooft veel goeds.

    Meer zuidelijk is het weer zacht en mild, er is in de lente veel levenskracht aanwezig om een nieuwe weg te ontdekken. We genieten van al het moois en goeds dat het leven te bieden heeft en stellen ons open voor het onzichtbare en grotere in en rondom ons.

    Het ‘uiterlijk werk’ of ‘uiterlijke perlgrimstocht’ is wandelen op het ritme van de natuur en onze natuur. Bij het ‘innerlijk werk’ of de ‘innerlijke pelgrimstocht’ maken we gebruik van de van Integral Presence for Men – IP4Men. De kunst bestaat erin gaandeweg volledig in het hier-en-nu aanwezig te zijn om ten volle te ervaren wat er in en rond ons gebeurt.

    De combinatie van ‘onder mannen zijn’, fysieke activiteit en oefeningen, leven in het hier en nu, IP4Men en ‘de weg’ brengen je als man in contact met je volle potentieel.

    “Every journey has a departure, passage and arrival …” 

    We spreken ook de verschillende mannelijke archetypes aan in functie van de situatie: de koning in het overschouwen van de tocht en ons leven, de Wildeman in het leven in het moment en in de natuur, de Minnaar voor het voelen en genieten van wat is, de Monnik in het spirituele aspect van op pelgrimstocht zijn. Maar ook de Nar, Magiër en Krijger komen wellicht aan bod. Het innerlijk werk is eveneens tussentijds delen wat er in ons leven omgaat, ‘wat is koning, krijger, minnaar, … zijn in het leven?’, hoe staan deze archetypes in relatie tot elkaar.

    De Pelgrimsroutes naar Santiago De Compostela bieden een uitzonderlijke rijkdom op allerlei vlakken, ook deze met vertrek in Le Puy. Er ligt geen eindpunt vast deze 8 dagen wat toelaat het ritme af te stemmen op wat de weg ons brengt. We leggen gemiddeld een 20-tal km per dag af: een mooie afstand om in beweging te blijven, niet te veel zodat we voldoende kunnen vertragen om te genieten van al het goeds en moois dat de weg te bieden heeft en het nodige innerlijke werk kunnen doen. We oefenen in bewust aanwezig zijn en in ten volle beleven wat is (mindfullness).

    We gaan in vertrouwen op weg zodat de tocht zich kan ontvouwen in alle openheid, met respect voor de deelnemers en wat we ontmoeten onderweg, in onszelf en daarbuiten.

    Programma (kan nog evolueren)

    Zondag: gezamenlijk vertrek richting Le Puy 

    • 6u00: samenkomen en vertrek richting Le Puy.
    • Namiddag landen in en verkennen van Le Puy, verbinden met de pelgrimstraditie.
    • Overnachting in Le Puy (ligt vast en inbegrepen in deelnamebedrag).

    Maandag –  Zaterdag : op weg 

    • Maandag vertrek in de vroege ochtend.
    • Stappen afgewisseld met rust, innerlijk werk, maaltijden, etc.
    • Overnachtingsplaatsen onderweg ifv vordering en weersomstandigheden.

    Zaterdag: landing en voorbereiding retour

    • Zaterdag zetten we de ‘landing’ in en maken we een vlotte terugtocht naar de vertrekplaats mogelijk. Er is een busdienst op de via Le Puy die pelgrims in beide richtingen heen/terugbrengt wat de retour vergemakkelijkt.
    • Laatste overnachtingsplaats onderweg of terug in Le Puy.

    Zondag

    • Vieren en afronden van de week.
    • Omstreeks de middag retour naar België omstreeks het middaguur.

    Begeleiding en organisatie

    Organisatie, begeleiding en omkadering: Tom Nys

    Deelnameprijs

    • Particuliere deelname: 495 EURO (incl. BTW– betaling op BE47 7350 0912 7280, vermelding “aktiviteit + datum + uw naam”)
    • Professionele deelname: 750 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur).
    • Als je minder mogelijkheden hebt maar toch de roep voelt deel te nemen, laat weten wat voor jou haalbaar is. Als deelname je meer waard is, voel je vrij een aangepaste bijdrage te doen.

    Inbegrepen

    Organisatie en begeleiding.
    Eerste overnachting in Le Puy.

    Wil je verder meer weten over onze deelname filosofie? Lees ook de algemene voorwaarden.

    Niet inbegrepen

    Voorzie  een bedrag van ongeveer 300 euro voor overnachtingen en maaltijden.

    Praktisch

    Basisuitrusting voor een meerdaagse trektocht, rekening houdend met minstens één overnachting in open lucht. Slaapzak en matje zijn een must. Hoeslaken en kussensloop aan te raden (voor overnachting in gastenverblijf, abdij of klooster, soms ook ter plaatse te verkrijgen). Bij slecht weer zorgen we altijd voor ‘een dak boven ons hoofd’ voor de overnachting, vandaar dat een tent niet nodig is (optioneel voor de liefhebbers).

    Volledig praktisch overzicht vind je hier.

    Inschrijving

    Lees ook de algemene voorwaarden.

    We zijn met minimum 5 maximum 10 mannen. Mannen die reeds deelnamen aan eerdere edities krijgen voorrang bij inschrijving.