Kalender

aug
11
wo
2021
3-daagse “Je eigen Zwaard smeden” of iets anders …
aug 11 @ 19:00 – aug 14 @ 17:00

We organiseren al sinds 2014 de 3-daagse “Je eigen Zwaard smeden” en hebben de vorige keren telkens de kracht kunnen ervaren en het diepgaand effect dat dit proces heeft. Er kan – met dezelfde technieken – ook een voorwerp naar keuze gesmeed worden dat hetzelfde doel dient.

Deze editie gaan we het proces van ‘je eigen zwaard smeden’ verbinden met Integral Presence for Men – IP4Men. Het ontwerpen en smeden van je zwaard is een proces dat verschillende fases doorloopt die we in verband brengen met de elementen van Integral Presence: (1) mindfullness is  noodzakelijk zowel bij het creatieve proces als bij het smeden zelf: voelen wat er wil gemanifesteerd worden en alert zijn bij het hanteren van vuur, ijzer, lucht en water. (2) intentie geeft de oorspronkelijke richting van de creatieve schepping. (3) ademhaling of zuurstof geeft de energie om (4) tot actie te komen.

We wenden het smeden ook aan als bekrachtiging van een persoonlijk proces, overgang of transitie (voor zij die dat wensen). Mannen maken in hun leven immers allerlei overgangen of transities door: van jongen naar man, gaan samenwonen of trouwen, vaderschap, grootvader worden, een belangrijke rol, taak of missie opnemen, … .  “Je eigen Zwaard smeden” kan voor elk van deze veranderingen in je leven een scherp afgelijnd overgangsritueel vormen. Daarenboven kan het zwaard nadien houvast bieden in de nieuwe levensfase, een herinnering aan het engagement, aan de nieuwe rol, een bron van stabiliteit, raad, richting, … .

Je hebt als man beslist dat het tijd is om ‘je zwaard te smeden’. Bij aanmelding nodigen we je uit om je motivatie mee te geven in een korte tekst. In de aanloop naar het weekend kan je dan met je motivatie aan de slag te gaan zodat de 3 dagen intens en doelgericht beleefd kunnen worden en het ijzer kan gesmeed worden wanneer het heet is.

We werken tijdens het weekend ook rond de vraag:  “Waarvoor staat je eigen zwaard en wat is je missie als man in de wereld?” We ‘oefenen’ ook samen om in onze mannelijke essentie af te dalen en tegelijk aandacht te hebben voor zachtheid en mededogen (yin – yang), belangrijk bij het hanteren van je zwaard.

Bij het smeden zelf – onder de enthousiaste begeleiding van Michel Mouton (Ijzer en Vuur Vzw) – gaan we aan het werk met de elementen water, ijzer, vuur en lucht om zo ons zwaard vorm te geven en wat we in gedachten hebben in de materie en in realiteit om te zetten. Daarbij heeft een zwaard enkele functionele kenmerken: een zekere lengte, een dwarsstuk en een handgreep.

Je eigen zwaard smeden, editie 2014 (foto Johan Schots - 14 dec 2014)Smeedworkshop, editie 2014 (foto Johan Schots – 14 dec 2014)

Het fysieke werk is een krachtige ervaring op zich, het ontdekken van ‘de alchemie van ijzer en vuur die de mens al fascineert sinds meer dan 10 000 jaar voor onze tijdrekening … ‘ Michel Mouton

Programma:

Donderdag:

 • vanaf 19u00 Aankomst (info bij praktische mail aan de deelnemers), ieder op eigen ritme. Eventueel tent opzetten. Avondmaal is niet voorzien. Breng zelf iets mee als je de avond van aankomst ter plaatse wil eten.
 • 21u00 ontmoeting met de andere mannen en inleiding van het weekend.

Vrijdag:

 • Ochtendsessie IP4Men voor het ontbijt
 • Ontbijt 8u00 – 9u00
 • Smeden 9u00 – 18u00: aanleren basistechnieken van het smeden (middagpauze van 12 tot 14u ongeveer).
 • Afronding van de werkdag met sessie ‘innerlijk werk’.
 • Avondmaal, eventueel wandeling in de velden en ‘je eigen zwaard ontwerpen’

Zaterdag:

 • Ochtendsessie IP4Men voor het ontbijt
 • Ontbijt 8u00 – 9u00
 • Smeden 9u00 – 18u00:  Ieder heeft alle vrijheid bij de keuze van het zwaard dat hij wil smeden. Dit kan a.h.v. een model of een eigen creatie (voor het weekend voorbereid of tijdens gecreëerd). De uitgangspunten zijn de technieken die aangeleerd worden dag 1 en wat daarmee kan gerealiseerd kan worden op de 3 dagen.
 • Afronding van de werkdag met sessie ‘innerlijk werk’.
 • Avondmaal, wandeling in de velden, schrijven of rust.

Zondag:

 • Ochtendsessie IP4Men voor het ontbijt
 • Ontbijt 8u00 – 9u00
 • Smeden 9u00 – 15u00: afwerken, afronden van het smeden en opruimen.
 • Afronding van de workshop en delen van ervaringen 15u00 – 17u00

Locatie:

Flobecq / Vloesberg

slider-005Smeedworkshop, editie 2014 (foto Johan Schots – 14 dec 2014)

Begeleiding en organisatie

Organisatie, voorbereidende omkadering en begeleiding: Tom Nys
Begeleiding van het smeden: Michel Mouton (Ijzer en Vuur Vzw

Deelnameprijs

 • Particuliere deelname: 520 EURO (incl. BTW), overschrijving op BE06 7350 2641 6522 (BIC: KREDBEBB) op naam van MannenWerk Vzw, vermelding “aktiviteit + datum + uw naam”.
 • Professionele deelname: 790 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur).
 • Als je minder mogelijkheden hebt maar toch de roep voelt deel te nemen, laat weten wat voor jou haalbaar en comfortabel is. Als deelname je meer waard is, voel je vrij een aangepaste bijdrage te doen.

Wil je meer weten over onze deelname filosofie? Lees ook de algemene voorwaarden.

Inbegrepen

Voorbereidende omkadering (per e-mail) rond de vraag “Voor wat staat je eigen zwaard en wat is je missie als man in de wereld van vandaag?”.

Drie dagen begeleiding bij het smeden door Michel Mouton (inclusief alle materiaal om te smeden), omkadering en procesbegeleiding door Tom Nys (MannenWerk Vzw).

3 overnachtingen ter plaatse (eenvoudige slaapgelegenheid of kampeermogelijkheid) – maaltijden vanaf het ontbijt op vrijdag t.e.m. middagmaal op zondag.

Niet inbegrepen

Lakens, (dons)deken/slaapzak, kussen en handdoeken zelf mee te brengen. Eventueel tent voor wie wenst te kamperen.

Kledij

De workshop gaat door in open lucht, onder een afdak beschut tegen de regen. Daarnaast brengen we ook veel tijd buiten door. Hou voor je kledij rekening met de weersomstandigheden, draag natuurlijke niet brandbare materialen (katoen, wol). Beschermingskledij is beschikbaar: schort, petje, veiligheidsbril, veiligheidsschoenen en handschoenen (dit is minstens 5 dagen voor de workshop niet meer gedragen door anderen). Wie zelf beschermingsmateriaal heeft, kan dat meebrengen en gebruiken.

Inschrijven

Lees ook de algemene voorwaarden.

  Voornaam (verplicht)

  Naam (verplicht)

  Geboortedatum (verplicht)

  Adres (verplicht)

  Postnummer en woonplaats (verplicht)

  Land (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  telefoon- of gsm-nummer (verplicht)

  Deelnameformule (verplicht)

  Ben je akkoord dat mannenwerk je naam, e-mailadres en woonplaats deelt met andere deelnemers voorafgaand aan de workshop - voor carpooling (verplicht)

  Hierbij bevestig ik de Algemene Voorwaarden gelezen te hebben en ermee akkoord te zijn door deze inschrijving.

  Jouw motivatie om deel te nemen (+ eventueel factuurgegevens bij professionele deelname)

  sep
  6
  ma
  2021
  MannenZevenDaagse in het teken van het Minnaarsarchetype (1) – “spiritueel ontwaken”
  sep 6 @ 12:00 – sep 12 @ 15:00

  Wanneer het hoogtepunt van de jaarcyclus achter ons ligt nemen we ‘als een minnaar’ tijd om te genieten van al het moois en goeds dat het leven te bieden heeft. Het is bij uitstek het moment van ‘loslaten’, ‘ontspannen’ en ten volle de vruchten plukken van wat we eerder hebben geplant en gezaaid.

  Het ‘uiterlijk werk’ gedurende deze zesdaagse is wandelen op het ritme van de korter wordende dagen. Het innerlijk werk integreert verschillende elementen van Integral Presence for Men – IP4Men.

  De combinatie van ‘onder mannen zijn’, fysieke activiteit en oefeningen, leven in het hier en nu, IP4Men en ‘de weg’ brengen je als man in contact met je volle potentieel. De aankomst in het zinderende Vezelay vormt de bekroning van een een bijzondere week, een ervaring van spiritueel ontwaken.

  “Every journey has a departure, passage and arrival …” 

  Ergens op weg (editie 2017)

  We spreken ook de andere mannelijke archetypes aan in functie van de situatie: de koning in het overschouwen van de tocht en ons leven, de Wildeman in het leven in het moment en in de natuur, de Monnik in het op weg zijn. Het innerlijk werk is eveneens tussentijds delen wat er in ons leven omgaat, ‘wat is koning, krijger, minnaar, … zijn in het leven?’, hoe staan deze archetypes in relatie tot elkaar.

  Kathedraal Châlons-en-Champagne, editie 2016

  We hernemen deze dagen de oude Pelgrimsroute naar Santiago De Compostela. We komen samen en vertrekken op de plek waar we de vorige editie vertrokken zijn. In totaal leggen we ongeveer 110 km af, gemiddeld een 20-tal km per dag: een mooie afstand om in beweging te blijven, niet te veel zodat we voldoende kunnen vertragen om te genieten van al het goeds en moois dat de weg te bieden heeft en het nodige innerlijke werk kunnen doen. We oefenen in bewust aanwezig zijn en in ten volle beleven wat is (mindfullness).

  We gaan in vertrouwen op weg zodat de tocht zich kan ontvouwen in alle openheid, met respect voor de deelnemers en wat we ontmoeten onderweg, in onszelf en daarbuiten.

  Programma

  Maandag: vertrek Bragelogne-Beauvoir en overnachting in Etourvy – 17 km

  • Maandag samenkomen in Bragelogne-Beauvoir omstreeks 11u30. We nemen eerst de tijd om te landen op de plek van vertrek. Wandelen naar Etourvy.
  • Gemeenschappelijk avondeten en overnachting zijn voorzien in Etourvy, Domaine Saint Georges, route de Quencerot 2, Etourvy (waar we ook eerdere edities verbleven).

  Dinsdag – langste wandeldag van ongeveer 30 km

  • Vertrek in de vroege ochtend, ontbijt/brunch voorzien onderweg;
  • Overnachting in Vézannes  (ligt vast).

  Overige dagen – dagelijks ongeveer 20 km

  • Stappen afgewisseld met rust, innerlijk werk, maaltijden, etc.
  • Overnachtingsplaatsen onderweg ifv vordering en weersomstandigheden.

  Zaterdag aankomst en overnachting in Vezelay

  Zondag Vezelay

  • Vroege namiddag retour naar vertrekplaats.
  • Of hele dag in Vezelay voor wie de aansluitende etappe door de Morvan volgt.

  Begeleiding en organisatie

  Organisatie, begeleiding en omkadering: Tom Nys

  Deelnameprijs (indicatief ifv bevestiging overnachtingsplaatsen)

  • Richtbijdrage particuliere deelname: 495 EURO (incl. BTW), overschrijving op BE06 7350 2641 6522 (BIC: KREDBEBB) op MannenWerk Vzw, vermelding “aktiviteit + datum + uw naam”.
  • Professionele deelname: 750 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur).
  • Als je minder mogelijkheden hebt maar toch de roep voelt deel te nemen, laat weten wat voor jou haalbaar en comfortabel is. Als deelname je meer waard is, voel je vrij een aangepaste bijdrage te doen.

  Inbegrepen

  Organisatie en begeleiding.
  De eerste overnachting in Etourvy inclusief avondmaal. Ontbijt/brunch op dag 2 in Mélissey.
  De tweede overnachting in Vézanne inclusief avondmaal en ontbijt op dag 3.
  De retourregeling van aankomst naar het vertrek (terugkeren naar plaats van auto’s).

  Wil je verder meer weten over onze deelname filosofie? Lees ook de algemene voorwaarden.

  Niet inbegrepen

  Overnachtingen en maaltijden hierboven niet vermeld, voorzie daarvoor een bedrag van ongeveer 200 euro.

  Praktisch

  Voorzie basisuitrusting voor een meerdaagse trektocht, rekening houdend met minstens één overnachting in open lucht. Slaapzak en matje zijn een must. Hoeslaken en kussensloop aan te raden (voor overnachting in gastenverblijf, abdij of klooster, soms ook ter plaatse te verkrijgen). Bij slecht weer zorgen we altijd voor ‘een dak boven ons hoofd’ voor de overnachting, vandaar dat een tent niet nodig is (optioneel voor de liefhebbers).

  Volledig praktisch overzicht vind je hier.

  Inschrijving

  Lees ook de algemene voorwaarden.

  We zijn met maximum 8 mannen. Mannen die reeds deelnamen aan eerdere edities krijgen voorrang bij inschrijving.

   Voornaam (verplicht)

   Naam (verplicht)

   Geboortedatum (verplicht)

   Adres (verplicht)

   Postnummer en woonplaats (verplicht)

   Lands (verplicht)

   E-mailadres (verplicht)

   telefoon- of gsm-nummer (verplicht)

   Deelnameformule (verplicht)

   Ben je akkoord dat mannenwerk je naam, e-mailadres en woonplaats deelt met andere deelnemers voorafgaand aan de workshop - voor carpooling (verplicht)

   Hierbij bevestig ik de Algemene Voorwaarden gelezen te hebben en ermee akkoord te zijn door deze inschrijving.

   Jou motivatie om deel te nemen - opmerkingen (+ factuurgegevens bij professionele deelname)

    

   sep
   12
   zo
   2021
   MannenZevenDaagse in het teken van het Minnaarsarchetype (2) – “vorderen op de weg”
   sep 12 @ 19:00 – sep 19 @ 14:00

   Wanneer het hoogtepunt van de jaarcyclus achter ons ligt nemen we ‘als een minnaar’ tijd om te genieten van al het moois en goeds dat het leven te bieden heeft. Het is bij uitstek het moment van ‘loslaten’, ‘ontspannen’ en ten volle de vruchten plukken van wat we eerder hebben geplant en gezaaid. Aansluitend op de etappe van Bragelogne naar Vézelay gaan we verder via de GR 654 richting Compostella. Zo vorderen we terug een eind op de weg die we in 2012 aangevangen hebben in Luik maar ook op onze innerlijke weg. Aan deze week kan afzonderlijk of in combinatie met de week voordien deelgenomen worden.

   We reizen licht als pelgrims op het levenspad: de weg is belangrijker dan de bestemming:
   Verlies Ithaka [de bestemming] niet uit het oog; daar aankomen is je doel. Maar haast je stappen niet; het is beter dat je tocht duurt en duurt en je schip pas ankert bij Ithaka, wanneer je rijk geworden bent van wat je op je weg hebt geleerd. Konstantinos Kavafis (1863-1933)

   Het ‘uiterlijk werk’ gedurende deze zevendaagse ‘pelgrimstocht’ is wandelen op het ritme van de langste dagen en overgave aan het onbekende. Het innerlijk werk integreert verschillende elementen van Integral Presence for Men – IP4Men.

   De combinatie van ‘onder mannen zijn’, fysieke activiteit en oefeningen, leven in het hier en nu, IP4Men en ‘de weg’ brengen je als man in contact met je volle potentieel. De aankomst in het zinderende Vezelay vormt de bekroning van een een bijzondere week, een ervaring van spiritueel ontwaken.

   “Every journey has a departure, passage and arrival …” 

   We spreken ook de andere mannelijke archetypes aan in functie van de situatie: de koning in het overschouwen van de tocht en ons leven, de Wildeman in het leven in het moment en in de natuur, de Monnik in het op weg zijn. Het innerlijk werk is eveneens tussentijds delen wat er in ons leven omgaat, ‘wat is koning, krijger, minnaar, … zijn in het leven?’, hoe staan deze archetypes in relatie tot elkaar.

   We hernemen deze dagen de oude Pelgrimsroute naar Santiago De Compostela. We komen samen en vertrekken in Vézaly. Bestemming is Nevers waar Bernadette Soubirous opgebaard ligt. Het is aan Bernadette dat Maria verscheidene malen verscheen te Lourdes.

   We leggen ongeveer 120 km af, gemiddeld een 20-tal km per dag: een mooie afstand om in beweging te blijven, niet te veel zodat we voldoende kunnen vertragen om te genieten van al het goeds en moois dat de weg te bieden heeft en het nodige innerlijke werk kunnen doen. We oefenen in bewust aanwezig zijn en in ten volle beleven wat is (mindfullness).

   We gaan in vertrouwen op weg zodat de tocht zich kan ontvouwen in alle openheid, met respect voor de deelnemers en wat we ontmoeten onderweg, in onszelf en daarbuiten.

   Programma

   Zondag: 

   • Samenkomen in Vézelay. Bedoeling is het avondeten om 19 u samen te nemen.

   Maandag: vertrek Vézelay

   • Vertrek omstreeks 11u00.
   • Overnachtingsplaats ifv vordering de eerste dag.

   Overige dagen – ongeveer 20 – 25 km

   • Stappen afgewisseld met rust, innerlijk werk, maaltijden, etc.
   • Overnachtingsplaatsen onderweg ifv vordering en weersomstandigheden.

   Vrijdag of zaterdag: aankomst en mogelijk overnachting in Nevers

   Zondag retour naar Vezelay

   • Late ochtend vroege namiddag retour naar vertrekplaats Vézelay vanwaar we terug huiswaarts keren, weer een beetje ‘rijker’ geworden.

   Begeleiding en organisatie

   Organisatie, begeleiding en omkadering: Tom Nys

   Deelnameprijs (nog te bevestigen ifv route – vastgelegde overnachtingen – retour)

   • Richtbijdrage particuliere deelname: 350 EURO (incl. BTW), overschrijving op BE06 7350 2641 6522 (BIC: KREDBEBB) op MannenWerk Vzw, vermelding “aktiviteit + datum + uw naam”.
   • Professionele deelname: 550 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur).
   • Als je minder mogelijkheden hebt maar toch de roep voelt deel te nemen, laat weten wat voor jou haalbaar en comfortabel is. Als deelname je meer waard is, voel je vrij een aangepaste bijdrage te doen.

   Inbegrepen

   Organisatie en begeleiding.

   Wil je verder meer weten over onze deelname filosofie? Lees ook de algemene voorwaarden.

   Niet inbegrepen

   Overnachtingen en maaltijden hierboven niet vermeld, voorzie daarvoor een bedrag van ongeveer 250 euro.

   Praktisch

   Voorzie basisuitrusting voor een meerdaagse trektocht, rekening houdend met overnachtingen in open lucht. Slaapzak en matje zijn een must. Hoeslaken en kussensloop aan te raden (voor overnachting in gastenverblijf, abdij of klooster, soms ook ter plaatse te verkrijgen). Bij slecht weer zorgen we altijd voor ‘een dak boven ons hoofd’ voor de overnachting, vandaar dat een tent niet nodig is (optioneel voor de liefhebbers).

   Volledig praktisch overzicht vind je hier.

   Inschrijving

   Lees ook de algemene voorwaarden.

    Voornaam (verplicht)

    Naam (verplicht)

    Geboortedatum (verplicht)

    Adres (verplicht)

    Postnummer en woonplaats (verplicht)

    Lands (verplicht)

    E-mailadres (verplicht)

    telefoon- of gsm-nummer (verplicht)

    Deelnameformule (verplicht)

    Ben je akkoord dat mannenwerk je naam, e-mailadres en woonplaats deelt met andere deelnemers voorafgaand aan de workshop - voor carpooling (verplicht)

    Hierbij bevestig ik de Algemene Voorwaarden gelezen te hebben en ermee akkoord te zijn door deze inschrijving.

    Jou motivatie om deel te nemen - opmerkingen (+ factuurgegevens bij professionele deelname)

    We zijn met maximum 10 mannen. Mannen die reeds deelnamen aan eerdere edities krijgen voorrang bij inschrijving.

     

    mei
    1
    zo
    2022
    MannenZevenDaagse dwars door de Morvan … weg naar Assisi
    mei 1 @ 15:00 – mei 8 @ 18:00

    Vanuit Vézelay gaan we zuidwaarts, dwars door de Morvan, de “weg naar Assisi’. We hebben eerder al op het kruispunt gestaan met de weg naar Assisi (en de keuze overwogen om af te buigen). Vanuit Vézelay kruist deze de ‘via Le Puy’ (die we eind mei 2022 op het programma hebben) en nog meer zuidelijk de weg van Arles. Het hoeft dus geen keuze te zijn maar kan samen: Compostella en Assisi 🙂

    Dwars door de Morvan zijn er verschillende wegen mogelijk. Welke weg we zullen volgen, is onderdeel van het proces in het moment. Dit laat ons toe in groep te oefenen met informatie verzamelen, voelen, afstemmen … wat de beste weg is, juiste afstand en bestemming.

    Het ‘uiterlijk werk’ gedurende deze zevendaagse ‘pelgrimstocht’ is wandelen op het ritme van de langste dagen en overgave aan het onbekende. Het innerlijk werk integreert verschillende elementen van Integral Presence for Men – IP4Men.

    De combinatie van ‘onder mannen zijn’, fysieke activiteit en oefeningen, leven in het hier en nu, IP4Men en ‘de weg’ brengen je als man in contact met je volle potentieel. De aankomst in het zinderende Vezelay vormt de bekroning van een een bijzondere week, een ervaring van spiritueel ontwaken.

    “Every journey has a departure, passage and arrival …” 

    We spreken ook de andere mannelijke archetypes aan in functie van de situatie: de koning in het overschouwen van de tocht en ons leven, de Wildeman in het leven in het moment en in de natuur, de Monnik in het op weg zijn. Het innerlijk werk is eveneens tussentijds delen wat er in ons leven omgaat, ‘wat is koning, krijger, minnaar, … zijn in het leven?’, hoe staan deze archetypes in relatie tot elkaar.

    We hernemen deze dagen de oude Pelgrimsroute naar Santiago De Compostela. We komen samen en vertrekken in Vézaly. Bestemming is “ZUID”, dwars door de MORVAN. We leggen ongeveer 120 km af, gemiddeld een 20-tal km per dag: een mooie afstand om in beweging te blijven, niet te veel zodat we voldoende kunnen vertragen om te genieten van al het goeds en moois dat de weg te bieden heeft en het nodige innerlijke werk kunnen doen. We oefenen in bewust aanwezig zijn en in ten volle beleven wat is (mindfullness).

    We gaan in vertrouwen op weg zodat de tocht zich kan ontvouwen in alle openheid, met respect voor de deelnemers en wat we ontmoeten onderweg, in onszelf en daarbuiten.

    Programma

    Zondag: 

    • Samenkomen in Vézelay. Bedoeling is het avondeten om 19 u samen te nemen.

    Maandag: vertrek Vézelay

    • Maandag ochtend: mogelijkheid tot pelgrimszegen in de Basiliek van Vézelay. Vertrek omstreeks 10u.

    Overige dagen – dagelijks ongeveer 20 km

    • Stappen afgewisseld met rust, innerlijk werk, maaltijden, etc.
    • Overnachtingsplaatsen onderweg ifv vordering en weersomstandigheden.

    Zondag Vezelay

    • Vroege namiddag retour naar vertrekplaats Vézelay.

    Begeleiding en organisatie

    Organisatie, begeleiding en omkadering: Tom Nys

    Deelnameprijs

    • Richtbijdrage particuliere deelname: 395 EURO (incl. BTW), overschrijving op BE06 7350 2641 6522 (BIC: KREDBEBB) op MannenWerk Vzw, vermelding “aktiviteit + datum + uw naam”
    • Professionele deelname: 595 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur).
    • Als je minder mogelijkheden hebt maar toch de roep voelt deel te nemen, laat weten wat voor jou haalbaar en comfortabel is. Als deelname je meer waard is, voel je vrij een aangepaste bijdrage te doen.

    Inbegrepen

    Organisatie en begeleiding.

    Wil je verder meer weten over onze deelname filosofie? Lees ook de algemene voorwaarden.

    Niet inbegrepen

    Overnachtingen en maaltijden hierboven niet vermeld, voorzie daarvoor een bedrag van ongeveer 250 euro.

    Praktisch

    Voorzie basisuitrusting voor een meerdaagse trektocht, rekening houdend met minstens één overnachting in open lucht. Slaapzak en matje zijn een must. Hoeslaken en kussensloop aan te raden (voor overnachting in gastenverblijf, abdij of klooster, soms ook ter plaatse te verkrijgen). Bij slecht weer zorgen we altijd voor ‘een dak boven ons hoofd’ voor de overnachting, vandaar dat een tent niet nodig is (optioneel voor de liefhebbers).

    Volledig praktisch overzicht vind je hier.

    Inschrijving

    Lees ook de algemene voorwaarden.

    We zijn met maximum 10 mannen. Mannen die reeds deelnamen aan eerdere edities krijgen voorrang bij inschrijving.

     

    mei
    29
    zo
    2022
    AchtDaagse Pelgrimstocht – Via Le Puy
    mei 29 @ 06:00 – jun 5 @ 22:00

    Tussen Ons-Heer-Hemelvaart en Pinksteren 2022, wanneer alles in de natuur in volle expansie is, ontdekken we een nieuwe pelgrimsroute ontdekken: de ‘via Le Puy’. Dit is de oudste en (naar het schijnt) de mooiste van de vier grote Sint-Jabobsroutes die door Frankrijk lopen. Dat belooft veel goeds.

    Meer zuidelijk is het weer zacht en mild, er is veel levenskracht aanwezig om een nieuwe weg te ontdekken. We genieten van al het moois en goeds dat het leven te bieden heeft en stellen ons open voor het onzichtbare en grotere in en rondom ons.

    Het ‘uiterlijk werk’ of ‘uiterlijke perlgrimstocht’ is wandelen op het ritme van de natuur en onze natuur. Bij het ‘innerlijk werk’ of de ‘innerlijke pelgrimstocht’ maken we gebruik van de van Integral Presence for Men – IP4Men.

    De combinatie van ‘onder mannen zijn’, fysieke activiteit en oefeningen, leven in het hier en nu, IP4Men en ‘de weg’ brengen je als man in contact met je volle potentieel.

    “Every journey has a departure, passage and arrival …” 

    We spreken ook de andere mannelijke archetypes aan in functie van de situatie: de koning in het overschouwen van de tocht en ons leven, de Wildeman in het leven in het moment en in de natuur, de Monnik in het op pelgrimstocht zijn. Het innerlijk werk is eveneens tussentijds delen wat er in ons leven omgaat, ‘wat is koning, krijger, minnaar, … zijn in het leven?’, hoe staan deze archetypes in relatie tot elkaar.

    De Pelgrimsroutes naar Santiago De Compostela bieden een uitzonderlijke rijkdom op allerlei vlakken, ook deze met vertrek in Le Puy. Er ligt geen eindpunt vast deze 8 dagen wat toelaat het ritme af te stemmen op wat de weg ons brengt. We leggen gemiddeld een 20-tal km per dag af: een mooie afstand om in beweging te blijven, niet te veel zodat we voldoende kunnen vertragen om te genieten van al het goeds en moois dat de weg te bieden heeft en het nodige innerlijke werk kunnen doen. We oefenen in bewust aanwezig zijn en in ten volle beleven wat is (mindfullness).

    We gaan in vertrouwen op weg zodat de tocht zich kan ontvouwen in alle openheid, met respect voor de deelnemers en wat we ontmoeten onderweg, in onszelf en daarbuiten.

    Programma

    Zondag: gezamenlijk vertrek richting Le Puy 

    • 6u00: samenkomen en vertrek richting Le Puy.
    • Namiddag landen in en verkennen van Le Puy, verbinden met de pelgrimstraditie.
    • Overnachting in Le Puy (ligt vast en inbegrepen in deelnamebedrag).

    Maandag –  Zaterdag : op weg 

    • Maandag vertrek in de vroege ochtend.
    • Stappen afgewisseld met rust, innerlijk werk, maaltijden, etc.
    • Overnachtingsplaatsen onderweg ifv vordering en weersomstandigheden.

    Zaterdag: landing en voorbereiding retour

    • Zaterdag zetten we de ‘landing’ in en maken we een vlotte terugtocht naar de vertrekplaats mogelijk. Er is een busdienst op de via Le Puy die pelgrims in beide richtingen heen/terugbrengt wat de retour vergemakkelijkt.
    • Laatste overnachtingsplaats onderweg of terug in Le Puy.

    Zondag

    • Vieren en afronden van de week.
    • Omstreeks de middag retour naar België omstreeks het middaguur.

    Begeleiding en organisatie

    Organisatie, begeleiding en omkadering: Tom Nys

    Deelnameprijs

    • Richtbijdrage particuliere deelname: 495 EURO (incl. BTW), overschrijving op BE06 7350 2641 6522 (BIC: KREDBEBB) op MannenWerk Vzw, vermelding “aktiviteit + datum + uw naam”
    • Professionele deelname: 750 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur).
    • Als je minder mogelijkheden hebt maar toch de roep voelt deel te nemen, laat weten wat voor jou haalbaar en comfortabel is. Als deelname je meer waard is, voel je vrij een aangepaste bijdrage te doen.

    Inbegrepen

    Organisatie en begeleiding.
    Eerste overnachting in Le Puy.

    Wil je verder meer weten over onze deelname filosofie? Lees ook de algemene voorwaarden.

    Niet inbegrepen

    Voorzie  een bedrag van ongeveer 250 euro voor overnachtingen en maaltijden.

    Praktisch

    Basisuitrusting voor een meerdaagse trektocht, rekening houdend met minstens één overnachting in open lucht. Slaapzak en matje zijn een must. Hoeslaken en kussensloop aan te raden (voor overnachting in gastenverblijf, abdij of klooster, soms ook ter plaatse te verkrijgen). Bij slecht weer zorgen we altijd voor ‘een dak boven ons hoofd’ voor de overnachting, vandaar dat een tent niet nodig is (optioneel voor de liefhebbers).

    Volledig praktisch overzicht vind je hier.

    Inschrijving

    Lees ook de algemene voorwaarden.

    We zijn met maximum 10 mannen. Mannen die reeds deelnamen aan eerdere edities krijgen voorrang bij inschrijving.

     Voornaam (verplicht)

     Naam (verplicht)

     Geboortedatum (verplicht)

     Adres (verplicht)

     Postnummer en woonplaats (verplicht)

     Lands (verplicht)

     E-mailadres (verplicht)

     telefoon- of gsm-nummer (verplicht)

     Deelnameformule (verplicht)

     Ben je akkoord dat mannenwerk je naam, e-mailadres en woonplaats deelt met andere deelnemers voorafgaand aan de workshop - voor carpooling (verplicht)

     Hierbij bevestig ik de Algemene Voorwaarden gelezen te hebben en ermee akkoord te zijn door deze inschrijving.

     Jou motivatie om deel te nemen - opmerkingen (+ factuurgegevens bij professionele deelname)