Integral Presence® – IP4Men

Het concept Integral Presence® werd ontwikkeld door Jan Janssen* en is een krachtige toolkit voor persoonlijke transformatie. Integral Presence (IP) kan tegelijk gezien worden als een vorm van beoefening en het resultaat daarvan: men beoefent de verschillende aspecten van IP en men heeft op elke moment als resultaat een bepaalde mate van Integral Presence. IP is een proces van innerlijke transformatie, een weg van ontdekking en expansie in harmonie met de intrinsieke en natuurlijke evolutie van het leven – een weg die ook zichtbaar wordt in het uiterlijk leven.

Integral Presence is een methode die toegang verschaft tot diepere persoonlijke lagen, inzicht brengt in relaties, de meer subtiele dimensies opent en tot de ontdekking van het ware Zelf leidt (en zelfs verder). Het resultaat is een zich ontvouwend bewust-zijn. Het is een heel-wordingsproces langs een progressieve geboorte van het ‘ware Zelf’, geen quick fix, waarbij we ons zelf (kleine ‘z’) aardig kunnen tegen komen. Een pad meer als een pelgrimstocht of een levensreis waarbij de weg belangrijker is dan de bestemming: bij het maken van de reis is er zo veel te ontdekken onderweg, zo veel rijkdom, zo veel schoonheid … en ondertussen komen we telkens dichter bij de bestemming.

Integral Presence for Men – IP4Men

IP4Men combineert de effectieve, gestructureerde, volledige, dynamische en logische opbouw van IP met de visie van MannenWerk: het belang van onder mannen zijn, buiten de comfortzone treden, praktijkgericht door een combinatie van innerlijk en uiterlijk werk. IP4Men is inhoudelijk 100% Integral Presence maar bijzonder in zijn toepassingsvorm voor mannen.

Het traject: van (gedeeltelijk) onbewust en afhankelijk, naar bewust en onafhankelijk tot bewust in relatie met zichzelf, de ander(en) en de wereld.

1. Fundament: mindfulness, intentie, ademhaling

Het fundament van IP bestaat uit 3 elementen: mindfulness, intentie en ademhaling. Het ontwikkelen en onderhouden van deze 3 elementen is onmisbaar voor duurzame persoonlijke en relationele groei.

 1. Mindfulness: ‘bewust leven wat is’. Dit is een oefening op zich waar tal van workshops voor bestaan, vaak gebaseerd op meditatie. Het idee is om meer en meer bewust aanwezig te zijn, hier en nu bij wat is, in onszelf en daarbuiten, dit leidt tot helderheid en doorbreken van actie/reactiepatronen. Het is dé toegang tot al wat volgt en de voorwaarde tot (zelf)inzicht, evolutie en groei.
 2. Intentie (alignement): intentie of afstemming geeft richting en is een subtielere en zachtere kracht dan de persoonlijke ‘wil’. Intentie bepaalt de richting van evolutie en groei, een goede en bewuste intentie vergroot de kans op een positief resultaat van onze acties enorm.
 3. Ademhaling: bewust en goed ademhalen brengt stabiliteit, rust, balans, energie … zeker ook in intense omstandigheden. De ademhaling is een effectief ‘anker’ in alle omstandigheden.

2. Fysiek, emotioneel en psychologische integratie

De integratie van de persoonlijkheid leidt tot fysieke en dus zichtbare resultaten maar is ook merkbaar in hoe we aanwezig zijn in de wereld en in uitwisseling ermee.

 1. Integratie van het lichaam door bewuste fysiek/energetische oefening. Ideaal hiervoor zijn vormen van yoga, tai-chi of martial arts. In wezen zorgt elke combinatie van beweging, focus en ademhaling voor een toenemende integratie van het lichaam: betere houding, soepeler en bewustere aanwezigheid in het lichaam, lichamelijk genot op zich. Voor veel mannen is het fysieke een belangrijke toegangspoort tot  en vergemakkelijkt emotioneel/psychische integratie.
 2. Emotionele en Psychologische integratie: integratie van denken, willen, voelen en het afstemmen van handelen. Hieronder vinden we ook archetypisch werk terug, contact maken met volwassen mannelijke archetypes.

3. Ontwikkelen van gezonde relaties

De voorgaande aspecten kunnen nog in grote mate persoonlijk en individueel worden beoefend, voor het ontwikkelen van gezonde relaties is de wereld buiten onszelf nodig.

 1. De aanwezigheid van ‘de ander’ in/en 1-1 relaties
 2. Onderdeel van een groep en groepsdynamica (constellaties)
 3. Aanwezigheid van/in het groter geheel: de wereld en ons ecosysteem

4. Ontwikkelen van subtiel bewustzijn

In een meer geavanceerde ontwikkelingsfase wordt men zich meer en meer bewust van de subtiele dimensies. Deze dimensies zijn echter altijd al aanwezig en in ontwikkeling, veelal eerder onbewust. Echter, vooral met toenemende beoefening van het fundament van IP, wordt men zich meer en meer bewust van de aanwezigheid van de subtiele dimensies en het belang ervan.

 1. Subtiele lichamen (aura lichamen) en energetische uitwisseling
 2. Energetische kanalen
 3. Chakra’s of energiecentra
 4. Relatiekoorden en transmissie

5. Ware Zelf

Als we meer en meer voeling ontwikkelen met de elementen van Integral Presence komen we stelselmatig in contact met ons Ware Zelf, de diepe kern van wie we werkelijk zijn.

6. Leven vanuit het Ware Zelf

Vervolgens, indien we dat willen, wordt het Ware Zelf de stuwende en sturende essentie die ons leven een gunstige vorm kan geven. We blijven ten allen tijde vrij om die subtiele leiding te volgen of niet.

 

* Energies Subtiles®  en Integral Presence® werden ontwikkeld door Jan Janssen. Meer info via de respectievelijke websites.