Pelgrimstocht – Via Le Puy

Wanneer:
19 mei 2023 @ 06:00 – 29 mei 2023 @ 22:00
2023-05-19T06:00:00+02:00
2023-05-29T22:00:00+02:00
Waar:
Le Puy - Frankrijk

Voorlopige data.

Tussen Ons-Heer-Hemelvaart en Pinksteren 2023, wanneer alles in de natuur in volle expansie is, ontdekken we een nieuwe pelgrimsroute ontdekken: de ‘via Le Puy’. Dit is de oudste en (naar het schijnt) de mooiste van de vier grote Sint-Jabobsroutes die door Frankrijk lopen. Dat belooft veel goeds.

Meer zuidelijk is het weer zacht en mild, er is in de lente veel levenskracht aanwezig om een nieuwe weg te ontdekken. We genieten van al het moois en goeds dat het leven te bieden heeft en stellen ons open voor het onzichtbare en grotere in en rondom ons.

Het ‘uiterlijk werk’ of ‘uiterlijke perlgrimstocht’ is wandelen op het ritme van de natuur en onze natuur. Bij het ‘innerlijk werk’ of de ‘innerlijke pelgrimstocht’ maken we gebruik van de van Integral Presence for Men – IP4Men. De kunst bestaat erin gaandeweg volledig in het hier-en-nu aanwezig te zijn om ten volle te ervaren wat er in en rond ons gebeurt.

De combinatie van ‘onder mannen zijn’, fysieke activiteit en oefeningen, leven in het hier en nu, IP4Men en ‘de weg’ brengen je als man in contact met je volle potentieel.

“Every journey has a departure, passage and arrival …” 

We spreken ook de verschillende mannelijke archetypes aan in functie van de situatie: de koning in het overschouwen van de tocht en ons leven, de Wildeman in het leven in het moment en in de natuur, de Minnaar voor het voelen en genieten van wat is, de Monnik in het spirituele aspect van op pelgrimstocht zijn. Maar ook de Nar, Magiër en Krijger komen wellicht aan bod. Het innerlijk werk is eveneens tussentijds delen wat er in ons leven omgaat, ‘wat is koning, krijger, minnaar, … zijn in het leven?’, hoe staan deze archetypes in relatie tot elkaar.

De Pelgrimsroutes naar Santiago De Compostela bieden een uitzonderlijke rijkdom op allerlei vlakken, ook deze met vertrek in Le Puy. Er ligt geen eindpunt vast deze 8 dagen wat toelaat het ritme af te stemmen op wat de weg ons brengt. We leggen gemiddeld een 20-tal km per dag af: een mooie afstand om in beweging te blijven, niet te veel zodat we voldoende kunnen vertragen om te genieten van al het goeds en moois dat de weg te bieden heeft en het nodige innerlijke werk kunnen doen. We oefenen in bewust aanwezig zijn en in ten volle beleven wat is (mindfullness).

We gaan in vertrouwen op weg zodat de tocht zich kan ontvouwen in alle openheid, met respect voor de deelnemers en wat we ontmoeten onderweg, in onszelf en daarbuiten.

Programma (kan nog evolueren)

Zondag: gezamenlijk vertrek richting Le Puy 

 • 6u00: samenkomen en vertrek richting Le Puy.
 • Namiddag landen in en verkennen van Le Puy, verbinden met de pelgrimstraditie.
 • Overnachting in Le Puy (ligt vast en inbegrepen in deelnamebedrag).

Maandag –  Zaterdag : op weg 

 • Maandag vertrek in de vroege ochtend.
 • Stappen afgewisseld met rust, innerlijk werk, maaltijden, etc.
 • Overnachtingsplaatsen onderweg ifv vordering en weersomstandigheden.

Zaterdag: landing en voorbereiding retour

 • Zaterdag zetten we de ‘landing’ in en maken we een vlotte terugtocht naar de vertrekplaats mogelijk. Er is een busdienst op de via Le Puy die pelgrims in beide richtingen heen/terugbrengt wat de retour vergemakkelijkt.
 • Laatste overnachtingsplaats onderweg of terug in Le Puy.

Zondag

 • Vieren en afronden van de week.
 • Omstreeks de middag retour naar België omstreeks het middaguur.

Begeleiding en organisatie

Organisatie, begeleiding en omkadering: Tom Nys

Deelnameprijs

 • Particuliere deelname: 495 EURO (incl. BTW– betaling op BE47 7350 0912 7280, vermelding “aktiviteit + datum + uw naam”)
 • Professionele deelname: 750 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur).
 • Als je minder mogelijkheden hebt maar toch de roep voelt deel te nemen, laat weten wat voor jou haalbaar is. Als deelname je meer waard is, voel je vrij een aangepaste bijdrage te doen.

Inbegrepen

Organisatie en begeleiding.
Eerste overnachting in Le Puy.

Wil je verder meer weten over onze deelname filosofie? Lees ook de algemene voorwaarden.

Niet inbegrepen

Voorzie  een bedrag van ongeveer 300 euro voor overnachtingen en maaltijden.

Praktisch

Basisuitrusting voor een meerdaagse trektocht, rekening houdend met minstens één overnachting in open lucht. Slaapzak en matje zijn een must. Hoeslaken en kussensloop aan te raden (voor overnachting in gastenverblijf, abdij of klooster, soms ook ter plaatse te verkrijgen). Bij slecht weer zorgen we altijd voor ‘een dak boven ons hoofd’ voor de overnachting, vandaar dat een tent niet nodig is (optioneel voor de liefhebbers).

Volledig praktisch overzicht vind je hier.

Inschrijving

Lees ook de algemene voorwaarden.

We zijn met minimum 5 maximum 10 mannen. Mannen die reeds deelnamen aan eerdere edities krijgen voorrang bij inschrijving.