3-daagse “Je eigen Zwaard smeden”

Wanneer:
9 augustus 2023 @ 19:00 – 12 augustus 2023 @ 17:00
2023-08-09T19:00:00+02:00
2023-08-12T17:00:00+02:00
Waar:
Flobecq
Contact:
Tom Nys
0478/764911

We organiseren al sinds 2014 de 3-daagse “Je eigen Zwaard smeden” en hebben de vorige keren telkens de kracht kunnen ervaren en het diepgaand effect dat dit proces heeft.

Er kan deze keer wederom ook een ander voorwerp gesmeed worden – met dezelfde technieken – iets waar je affiniteit mee hebt, iets dat symbool staat voor waar en wie je nu bent. Dit biedt ook de mogelijkheid om voor wie reeds eerder zijn zwaard smeedde opnieuw deel te nemen.

We verbinden het proces van ‘je eigen zwaard smeden’ met Integral Presence for Men – IP4Men. Het ontwerpen en smeden van je zwaard is een proces dat verschillende fases doorloopt die we in verband brengen met de elementen van Integral Presence: (1) mindfullness is  noodzakelijk zowel bij het creatieve proces als bij het smeden zelf: voelen wat er wil gemanifesteerd worden en alert zijn bij het hanteren van vuur, ijzer, lucht en water. (2) intentie geeft de oorspronkelijke richting van de creatieve schepping. (3) ademhaling of zuurstof geeft de energie om (4) tot actie te komen.

We wenden het smeden ook aan als bekrachtiging van een persoonlijk proces, overgang of transitie (voor zij die dat wensen). Mannen maken in hun leven immers allerlei overgangen of transities door: van jongen naar man, gaan samenwonen of trouwen, vaderschap, grootvader worden, een belangrijke rol, taak of missie opnemen, … .  “Je eigen Zwaard smeden” kan voor elk van deze veranderingen in je leven een scherp afgelijnd overgangsritueel vormen. Daarenboven kan het zwaard nadien houvast bieden in de nieuwe levensfase, een herinnering aan het engagement, aan de nieuwe rol, een bron van stabiliteit, raad, richting, … .

Je hebt als man beslist dat het tijd is om ‘je zwaard te smeden’. Bij aanmelding nodigen we je uit om je motivatie mee te geven in een korte tekst. In de aanloop naar het weekend kan je dan met je motivatie aan de slag te gaan zodat de 3 dagen intens en doelgericht beleefd kunnen worden en het ijzer kan gesmeed worden wanneer het heet is.

We werken tijdens het weekend ook rond de vraag:  “Waarvoor staat je eigen zwaard (of iets anders) en wat is je missie als man in de wereld?” We ‘oefenen’ ook samen om in onze mannelijke essentie af te dalen en tegelijk aandacht te hebben voor zachtheid en mededogen (yin – yang), belangrijk bij het hanteren van je zwaard.

Bij het smeden zelf – onder de enthousiaste begeleiding van Michel Mouton (Ijzer en Vuur Vzw) – gaan we aan het werk met de elementen water, ijzer, vuur en lucht om zo ons zwaard vorm te geven en wat we in gedachten hebben in de materie en in realiteit om te zetten. Daarbij heeft een zwaard enkele functionele kenmerken: een zekere lengte, een dwarsstuk en een handgreep.

Je eigen zwaard smeden, editie 2014 (foto Johan Schots - 14 dec 2014)Smeedworkshop, editie 2014 (foto Johan Schots – 14 dec 2014)

Het fysieke werk is een krachtige ervaring op zich, het ontdekken van ‘de alchemie van ijzer en vuur die de mens al fascineert sinds meer dan 10 000 jaar voor onze tijdrekening … ‘ Michel Mouton

Programma:

Woensdagavond:

 • vanaf 19u00 Aankomst (info bij praktische mail aan de deelnemers), ieder op eigen ritme. Eventueel tent opzetten. Avondmaal is niet voorzien. Breng zelf iets mee als je de avond van aankomst ter plaatse wil eten (dit gebeurt individueel).
 • 21u00 ontmoeting met de andere mannen en inleiding van het weekend.

Donderdag:

 • Ochtendsessie IP4Men voor het ontbijt
 • Ontbijt 8u00 – 9u00
 • Smeden 9u00 – 18u00: aanleren basistechnieken van het smeden (middagpauze van 12 tot 14u ongeveer).
 • Afronding van de werkdag met sessie ‘innerlijk werk’.
 • Avondmaal en ‘je eigen zwaard ontwerpen’. Ieder heeft de vrijheid bij de keuze van het zwaard dat hij wil smeden. Dit kan a.h.v. een model of een eigen idee. De uitgangspunten zijn de technieken die aangeleerd de eerste dag en wat daarmee kan gerealiseerd kan worden op de 2 overige dagen.

Vrijdag:

 • Ochtendsessie IP4Men voor het ontbijt
 • Ontbijt 8u00 – 9u00
 • Smeden 9u00 – 18u00: praktisch realiseren van het ontwerp.
 • Afronding van de werkdag met sessie ‘innerlijk werk’.
 • Avondmaal, wandeling in de velden, schrijven of rust.

Zaterdag:

 • Ochtendsessie IP4Men voor het ontbijt
 • Ontbijt 8u00 – 9u00
 • Smeden 9u00 – 15u00: afwerken, afronden van het smeden en opruimen.
 • Afronding van de workshop en delen van ervaringen 15u00 – 17u00

Locatie:

Flobecq / Vloesberg. Esquene 8.

slider-005Smeedworkshop, editie 2014 (foto Johan Schots – 14 dec 2014)

Begeleiding en organisatie

Organisatie en omkadering: Christophe Denys
Begeleiding van het smeden: Michel Mouton (Ijzer en Vuur Vzw

Deelnameprijs

 • Particuliere deelname: 540 EURO (incl. BTW – betaling op uitnodiging op het vermelde rekeningnumme – geen factuur).
 • Professionele deelname: 790 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur).
 • Overnachtingsformules (prijs voor 3 nachten, ter plaatse cash te betalen): kamperen (of 1 plaats voor een kleine mobilhome) – 40 euro, gedeelde zolderruimte – 55 euro, woonwagen of chalet voor 1 persoon –  80 euro, chalet delen met 2 personen 120 euro (één woonwagen & 1 chalet beschikbaar). Lakens zijn verkrijgbaar voor 10 euro/p.

Wil je meer weten over onze deelname filosofie? Lees ook de algemene voorwaarden.

Inbegrepen

Voorbereidende omkadering (per e-mail) rond de vraag “Voor wat staat je eigen zwaard en wat is je missie als man in de wereld van vandaag?”.

Drie dagen begeleiding bij het smeden door Michel Mouton (inclusief alle materiaal om te smeden), omkadering en procesbegeleiding door Tom Nys (MannenWerk Vzw).

opmerking: de 3 overnachtingen zijn afzonderlijk te betalen zoals hierboven aangegeven (eenvoudige slaapgelegenheid of kampeermogelijkheid) – maaltijden vanaf het ontbijt op donderdag t.e.m. middagmaal op zaterdag.

Niet inbegrepen

Lakens, (dons)deken/slaapzak, kussen en handdoeken zelf mee te brengen. Eventueel tent voor wie wenst te kamperen.

Kledij

De workshop gaat door in open lucht, onder een afdak en dus beschut tegen de regen. Daarnaast brengen we ook veel tijd buiten door. Hou voor kledij rekening met de weersomstandigheden, draag natuurlijke niet brandbare materialen (katoen, wol). Beschermingskledij is beschikbaar: schort, petje, veiligheidsbril, veiligheidsschoenen en handschoenen (dit is minstens 5 dagen voor de workshop niet meer gedragen door anderen). Wie zelf beschermingsmateriaal heeft, kan dat meebrengen en gebruiken.

Inschrijven

VOLZET – Aanmelden op RESERVELIJST:

Lees ook de algemene voorwaarden.

  Voornaam (verplicht)

  Naam (verplicht)

  Geboortedatum (verplicht)

  Adres (verplicht)

  Postnummer en woonplaats (verplicht)

  Land (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  telefoon- of gsm-nummer (verplicht)

  Deelnameformule (verplicht)

  Overnachtingsformule (verplicht)

  Ben je akkoord dat mannenwerk je naam, e-mailadres en woonplaats deelt met andere deelnemers voorafgaand aan de workshop - voor carpooling (verplicht)

  Hierbij bevestig ik de Algemene Voorwaarden gelezen te hebben en ermee akkoord te zijn door deze inschrijving.

  Jouw motivatie om deel te nemen (+ eventueel factuurgegevens bij professionele deelname)