Vervolgavond: een mannenbeweging in Vlaanderen ?

Wanneer:
15 september 2016 @ 20:00 – 22:30
2016-09-15T20:00:00+02:00
2016-09-15T22:30:00+02:00
Waar:
De Curve
Baron August de Becker Remyplein 27
3010 Leuven
België
Kosten:
Gratis

De eerste boeiende avond die op 15 september plaatsvond heeft aangetoond dat het thema wel degelijk leeft onder mannen, ook in Vlaanderen, maar vooralsnog gefragmenteerd en vanuit diverse invalshoeken benaderd wordt door zowel particulieren, als professionals, als mannenorganisaties.

Vanuit de dienst kansenbeleid (Provincie Vlaams Brabant, Wivina Vandersteen) bestaat de intentie om op regelmatige basis een “mannenoverleg” te organiseren en faciliteren om de ontluikende mannenbeweging te ondersteunen zodat ze niet alleen een stem krijgt, maar ook een daadwerkelijke bijdrage in het maatschappelijke debat en beleid over gelijke kansen kan leveren. Daarbij zal het zeker niet alleen gaan over specifieke mannenthema’s, maar veelal over genderthema’s waarbij zowel mannen als vrouwen betrokken partij zijn. Constructieve samenwerking met vrouwen en de vrouwenbeweging is niet alleen een noodzakelijk maar ook logisch gevolg.

Deze avond vormt ook de voorbereiding op de studiedag van 17 november waarop “een mannenbeweging in Vlaanderen” zal uitgewerkt en geconcretiseerd worden (meer info zie afzonderlijke pagina).

De Internationale Mannendag vindt al heel wat jaren plaats op 19 november. Een dag waarvoor slechts bescheiden aandacht is geweest tot op heden, zeker in vergelijking met de Internationale Vrouwendag. Historisch gezien begrijpelijk, vrouwen hebben een hele weg afgelegd in hun streven naar gelijke rechten en 100 jaar vrouwenbeweging heeft zijn vruchten afgeworpen, gelukkig maar.

Maar wat met ons mannen? Op welk vlak willen, kunnen en hebben ook wij werk te doen? Waarom en waarvoor zouden we het doen? Hoe kunnen we dat doen? Wie kan betrokken zijn: welke maatschappelijke instanties?

We vinden o.a. inspiratie bij de Nederlandse mannenbeweging Emancipator en bekijken in welke mate er in Vlaanderen een draagvlak kan zijn voor een vergelijkbare mannenbeweging.

Programma

  • 19.45 – 20.00 uur: ontvangst
  • 20.00 – 20.30 uur: toelichting bij de inhoud van deze vervolgavond
  • 20.30 – 20.45 uur: pauze
  • 20.45 – 22.00 uur: concretisering van het project mannenbeweging in Vlaanderen

Meer informatie

Doelgroep

Een avond voor mannen die (h)erkennen dat zij ook betrokken zijn bij gendergerelateerde thema’s en zich uitgedaagd voelen om mannen een stem te geven in het  gelijke kansendiscours dat traditioneel vanuit de vrouwenbeweging wordt gestuurd.

We mikken op een zeer divers (mannelijk) publiek, zowel professionals als particulieren: beleidsmedewerkers gelijke kansen, organisatoren en begeleiders van mannenactiviteiten en mannenwerk, mannenactivisten, en alle mannen die willen stilstaan bij de voor- en nadelen van het man zijn … en die zich – voor deze vervolgavond – ook duidelijk willen engageren in een mannenbeweging als constructief en positief project.

Deelname en aanmelden

Deelname is gratis, bevestigen van aanwezigheid aan wivina.vandersteen[@]vlaamsbrabant.be