MannenWeekend: ‘de schaduwzijde’ van de krijger en ontwikkelen van mededogen

Wanneer:
14 oktober 2016 @ 20:00 – 16 oktober 2016 @ 16:00
2016-10-14T20:00:00+02:00
2016-10-16T16:00:00+02:00
Waar:
Boerderij "Hof de Abeeleboom"
Steentjemolenstraat 33
8906 Ieper
België
Kosten:
Gratis

Tijdens dit weekend – dat dichtbij Allerheiligen (1 november) valt – gaan we specifiek de schaduwzijde van de krijger onder de aandacht brengen op initiatief van en met co-begeleiding van Mark De Vogelaere. De locatie is gekozen in de Westhoek, waar duizenden jonge mannen het leven lieten in een zinloze en nietsontziende oorlog. We laten ons tijdens dit weekend raken door het desolate van de streek, zijn oorlogsgraven en we wonen de ‘last post’ bij in Ieper.

OorlogsgrafFlanderFieldsMark De Vogelaere: “Dit weekend in de Westhoek gaan we dieper contact maken met enerzijds de misbruikende en onderdrukkende aspecten van de krijger. Naast het potentieel van de gebalanceerde krijger is deze schaduwzijde iets waarover we niet naïef maar realistisch moeten zijn: het schuilt in haast iedere man. 
Anderzijds is er de kant van de misbruikte, het slachtoffer, de onderdrukte. Deze rol van slachtoffer kan ook een zelf toebedeelde rol zijn. Ik vertrek eveneens vanuit het axioma: in een oorlog zijn er geen winnaars of verliezers: er zijn enkel verliezers”.

We ‘werken’ niet dit weekend, maar wandelen of ‘dolen’ door de streek om geraakt en getroffen te worden door wat zi?????????????????????????????????ch daar heeft afgespeeld en zo mededogen te ontwikkelen. Mededogen is immers de grote veiligheid om als man volop krijger energie aan te wenden op een constructieve manier (in tegenstelling tot destructieve of passieve varianten).

We gaan heel wat aandacht besteden tijdens het innerlijk werk aan het kanaliseren en bevatten van emoties die aan de oppervlakte (kunnen) komen tijdens dit weekend. Dit zowel door confrontatie met wat we tegenkomen onderweg in de buitenwereld als in onszelf.

Vrijdag

 • Aankomen in de vooravond i.f.v. ieders mogelijkheden. We verzamelen vanaf 19 u (er is mogelijkheid om avondmaal afzonderlijk te reserveren @ 15 euro)
 • Begin programma 20 u

Zaterdag

 • 07u30: ochtendmeditatie, yoga, in het lijf komen en de nieuwe dag aanvatten
 • 08u00: ontbijt
 • gedurende de dag: afwisselend ‘innerlijk werk’ en ‘op tocht in de streek als vorm van uiterlijk werk’
 • avond: bezoek aan Ieper met avondmaal en bijwonen van “the last post” (Iedere avond wordt om 20u stipt sinds 1928 de “Last Post” geblazen onder de machtige gewelven van de Menenpoort)

Mark De Vogelaere: “De boerderij ligt op 8 km van Poperinge (de plaats waar den Brit 56 Engelse jongens heeft geëxecuteerd wegens ‘vaandelvlucht? – wegens ongehoorzaamheid? – Engelse jongens die Engelse jongens moesten executeren … ), 7 km van Langmark-Poelkappele (Duits oorlogskerkhof) en een goeie 8 km van Ieper (“last post” en Flanders field museum)”. 

Zondag

 • 07u30: ochtendmeditatie, yoga, in het lijf komen en de nieuwe dag aanvatten
 • 08u00: ontbijt
 • gedurende de dag: afwisselend ‘innerlijk werk’ en ‘op tocht in de streek als vorm van uiterlijk werk’
 • 16u00: einde

Begeleiding en organisatie

Organisatie en begeleiding tijdens het weekend : Mark De Vogelaere en Tom Nys in combinatie met situationeel leiderschap ifv het programma, noden van het moment en aanwezige mannen.

Deelnameprijs

 • Particuliere deelname: 175 EURO (incl. BTW), overschrijving op BE06 7350 2641 6522 (BIC: KREDBEBB) op naam van MannenWerk Vzw, vermelding “aktiviteit + datum + uw naam”.
 • Professionele deelname: 275 EURO (excl. BTW, betaling na ontvangst factuur)

Voorzie ongeveer 50 euro extra voor avondmaal in Ieper op zaterdag en gezamenlijk zorgen voor lunchaankopen (of breng goede producten mee van thuis).

Wil je meer weten over onze deelname filosofie? Lees ook de algemene voorwaarden.

Inbegrepen

Overnachting in de boerderij op basis van gedeelde slaapkamers met ontbijt. Lakens zijn ter plaatse voorzien. Organisatie en begeleiding.

Inschrijving

Lees ook de algemene voorwaarden.

Fout: Contact formulier niet gevonden.