SamenWerkVakantie @ Elephant Haven, Frankrijk

Wanneer:
16 juli 2016 @ 14:00 – 24 juli 2016 @ 09:00
2016-07-16T14:00:00+02:00
2016-07-24T09:00:00+02:00
Waar:
Bussière-Galant
Frankrijk
Contact:
Tom Nys
0478/764911

Afhankelijk van de ontwikkeling van het project is een tweede editie mogelijk (nog te bevestigen).

Elephant Haven, Rétabout, 87230 Bussière Galant (ongeveer 750 km / 8 uur rijden vanuit Leuven). -> Frans- en Engelstalige omschrijving voor anderstaligen beschikbaar.

Het concept werd in 2010 voor de eerste maal gelanceerd samen met en op de Heerlijckyt Van Elsmeren (Geetbets, België) en gaat voor het tweede jaar door op Elephant Haven: met gezinnen, mannen, vrouwen en kinderen samen werken en tegelijkertijd ook vakantie beleven. Deze combinatie zorgt voor unieke verbinding van de mens met zichzelf, met elkaar, met de natuur en met de unieke missie van de plek. Een weldaad voor lichaam, geest en ziel.

ElephantHavenLuchtFoto

Deze editie is zoals vorig jaar eveneens ‘back to basics’ waarbij we uitgaan van een wildcampeerformule op het afgelegen natuurdomein van 29 ha dat het eerste verblijf zal worden voor ‘olifanten op rust’ in Europa. De eerste olifanten worden in 2017 verwacht.

Tony en Sofie – de initiatiefnemers van Elephant Haven – zijn gedreven en enthousiaste mensen die hun droom realiseren en waaraan we bijdragen.

“Waar gaat een olifant met pensioen naartoe? Een olifant wordt meer dan 60 jaar oud. Momenteel leven er zo’n 141 olifanten in circussen en 540 in dierentuinen in heel Europa. Eén voor één voeren de Europese landen een verbod in op olifanten in circussen. De olifanten terugsturen naar hun land van herkomst is niet altijd realistisch, hen een veilige thuishaven bieden in Europa is dat wel.

We werkten beide meer dan 20 jaar in de Zoo van Antwerpen – Planckendael  en gaan nu een stapje verder. We zien het openen van een eerste olifantenopvangcentrum in Europa als onze missie en ideaal. Na een lange zoektocht vonden we daarvoor de perfecte locatie in Frankrijk. Elephant Haven zal een rustoord worden voor oude en zieke olifanten afkomstig uit circussen en dierentuinen.

Rust voor mens en dier. De waarden van een olifant brengen ons back to basic en dit willen we aan iedereen tonen. We kunnen nog zoveel van deze prachtige en zachtaardige dieren leren. Ze raken ons in het diepst van onze ziel. En dat is waarom we er volledig voor willen gaan. Uit respect.”
Tony Verhulst en Sofie Goetghebeur

Meer over Elephant Haven op de website en in de laatste nieuwsbrief. Impressies over het domein in onderstaande film.

Het grote werk wordt later bekend maar alleszins een werk dat haast volledig manueel en met handgereedschap zal gebeuren zodat de rust van de omringende natuur ook maximaal zijn werk kan doen. Daarnaast zijn er nog enkele kleinere werken: in de groententuin, bomen planten, … . Naar het beproefde recept van de SamenWerkVakantie helpt iedereen – zowel volwassenen als kinderen – bij het buitenwerk en bij het ‘huishouden‘ (winkelen, voorbereiden van de maaltijden en koken, afwassen, …).

Programma:

 • Zaterdag 15 juli: aankomen vanaf 14 u, installeren, 19 u kennismaking en avondmaal
 • Zondag 16 juli: 9 u ontbijt en rest van ochtend opbouwen van gemeenschappelijke voorzieningen (sanitair en kookgelegenheid), verkenning van het domein en omgeving.
 • Maandag 17 juli – vrijdag 21 juli: 8 u ontbijt, 9 – 13 u werken, 13 u lunch, nm vrij, omstreeks 19 u avondmaal.
 • Zaterdag 22 juli: 9u ontbijt, 9 – 12u afronden en opruimen van het werk, afbouwen gemeenschappelijke voorzieningen, 13u lunch, 19 u ‘feestelijk’ diner
 • Zondag 23 juli: 9u ontbijt, opruimen persoonlijke spullen en vertrek.

Zelf te voorzien:
Campeermateriaal voor overnachten: camper, caravan, tent of eigen doe-het-zelf-creatie.

Bijdrage:

 • 225 euro voor volwassenen, 195 euro voor kinderen (tot 12 jaar – °2005). Overschrijving na bevestiging: BE06 7350 2641 6522 (BIC: KREDBEBB) op naam van MannenWerk Vzw, vermelding “aktiviteit + datum + uw naam”. Deelname voor kinderen jonger dan 10 jaar is niet aanbevolen. ‘
 • Professionele’ deelname met factuur is mogelijk: 325/275 euro, excl. BTW  (voor info neem contact).
 • Er zijn mogelijk ook enkele tenten ter plaatse die kunnen gebruikt worden (50 euro voor éénpersoonstentje, 100 euro voor 2 persoonstent, etc.)

Inbegrepen:

 • Staanplaats voor tent, camper of caravan voor 9 dagen – 8 nachten. Eenvoudige sanitaire voorzieningen, gedeeltelijk zelf te bouwen tijdens het verblijf.
 • Eenvoudige, gezonde maar stevige maaltijden van avondmaal bij aankomst op zaterdag, t.e.m. ontbijt op zondag.
 • Organisatie en begeleiding ter plaatse bij de werken en samen koken.

Aanmelden:

Pas later mogelijk.